• Jenni

2020: de ultieme afrekening!

Het is bijna zover: over exact één week wordt deze jonge deerne 37. Mijn ouders hebben het destijds goed geregeld dat dat gebeuren quasi samenvalt met het einde van het jaar. Sowieso dus een periode van reflectie, en in het licht van de nakende 40 misschien nog meer.


Ik ga me niet stoerder voordoen dan ik ben: die 4 zie ik met een mengeling van angst en dankbaarheid naderen. De jeugdjaren en de zottigheid liggen steeds verder in het verleden (maar bon, dat was al zo toen ik besliste twee koters op de wereld te zetten.) Ik heb niet meer het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt. Als ik wat geluk heb mag ik er nog eens 40 bijdoen en dan is het onherroepelijk gedaan. Van die gedachte gaat een mens nadenken.

Voor je nu denkt dat ik ik wegzink in een prille midlifecrisis: het omgekeerde is waar. Donderdag deed ik tijdens de pauze van mijn coachopleiding een toertje door ons wijkje, voelde ik de zon op mijn gezicht en diep geluk. Ik ben op de plek waar ik moet zijn. Ik ben dingen aan het waarmaken, die dingen die ik echt wil in mijn leven. Ik geef vorm aan dat leven, hoe ik het wil. En dat maakt van mij een contente mens.

Dat heeft veel te maken met dit jaar. Ik weet dat dit controversieel klinkt, want veel mensen willen 2020 zo snel mogelijk met het teveel aan kerstkroketten en kalkoen de vuilnisbak in kieperen. Dat weet ik. Maar mij bracht het ongelooflijk veel rust. Mijn doel werd nog duidelijker. Ondanks alle plannen en doelen die één voor één in het water vielen. Het lijkt alsof alle ballast die deels nog in mijn leven aanwezig was samen met het laatste stukje ratrace weggespoeld werd. En daardoor werd alles duidelijker: wie ik ben, wat ik wil en niet onbelangrijk - wie ik in mijn leven wil (want er zijn mensen die ik de afgelopen maanden niet zag en niet miste. Of net wel). Dat klinkt misschien op het eerste gezicht egoïstisch en weinig sociaal wenselijk, maar het is zoals ik onlangs naar iemand schreef: van sociale wenselijkheid is niemand nog nooit écht gelukkig geworden. Uiteindelijk gaat het erom, in de beperkte tijd dat we hier mogen rondlopen, dat je alles uit het leven haalt wat er uit te halen valt. En dat gaat alleen als je écht voor jezelf begint te leven. Niet voor de bomma, de baas of Jacqueline van om de hoek.

Enfin, voor jullie helemaal afhaken door mijn filosofisch gezwets wilde ik heel graag die doelen delen die ik dit jaar bereikt hebt. Want het zijn net die doelen die maken dat ik met een zeer positief gevoel terugkijk op 2020:

  • De vooropgestelde -5 kg op de weegschaal werd -8 kg. En ook daarvoor moet ik de lockdown dankbaar zijn, want ik verloor de kilo’s zonder speciaal dieet en programma. Kantoor gesloten betekende geen Fika meer met latte en Twixen uit de snoepautomaat. Het wegvallen van alles was dé incentive om te beginnen lopen. En misschien was een pandemie van wereldorde de mentale klik om mijn gezondheid onder de loep te nemen.

  • Het tripje met mijn vriendinnen in Malaga was één van de hoogtepunten van het jaar. Ook al vertrok ik met buikpijn (daarin verschil ik niet erg van andere moeders, mijn kinderen ‘achterlaten’ blijft onnatuurlijk aanvoelen) op de Spaanse bodem voelde ik me een andere Jenni. Eentje die ik in al die jaren van moederen en werken wat was kwijtgeraakt: onbezorgd, licht en vrij. Die Jenni wil ik niet meer verliezen.

  • Maar dé changemaker was de Life coach pro-opleiding die ik volgde bij Open Mind. 18 dagen waarin ik meer over mezelf te weten kwam dan de afgelopen 18 jaren. 18 dagen die soms diep gingen, maar die weer het vuur aanwakkerden. 18 dagen die me influisterden: dit is wat ik wil doen. En bonus: ik leerde er erg fijne, gelijkgestemde mensen kennen. Mensen met wie ik in de toekomst misschien wel mooie dingen ga doen.

Volgende week neem ik jullie mee naar mijn doelen voor 2021 en kondig ik groot nieuws aan - dus ik zou zeggen: stay tuned en kieper die kroketten nog niet helemaal weg.


Jenni.

233 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven