• Jenni

8 dingen die het filerijden draaglijk maken

Ik heb een salesfunctie in de uitzendsector en ben dus vaak op de baan. Wanneer je dan ook nog helemaal ten zuiden van Brussel woont en vaak helemaal naar het noorden moet, tijdens dat traject het meest filegevoelige deel van België dient te passeren, en geen zin hebt om te verhuizen/van werk te veranderen, dan weet je dat bumperrijden dagelijks op het programma staat. Je kan erop vloeken en er gefrustreerd van geraken (doe ik ook), maar hey, ik probeer in alles het positieve te zien. En door erover na te denken merk ik dat dat filerijden ook wel wat voordelen heeft, zoals:


1) Muziek: Ik kan niet leven zonder muziek. Thuis krijg ik vaak de Samsonrock of Franse kinderversjes door mijn oren geramd. Dus kan ik er echt naar uitkijken om de auto te starten en MIJN muziek op te zetten. Dat is, naargelang mijn gemoedstoestand, techno of alles wat onder de algemene categorie 'dansmuziek' a.k.a. 'djoem-djoem' volgens mijn pa kan worden ondergebracht (’s morgens, als ik wakker moet worden), metal (’s avonds, als ik mijn frustraties eruit moet ‘drummen’ op mijn stuur), of indierock (als ik me melancholisch voel). En de Filefuif rond 17u45 op Stubru maakt zelf de grootste monsterfile goed.


2) Mijmeren: Het moment waarop ik de meeste ruimte heb in mijn hoofd om alles op een rijtje te zetten, is in de file. In combinatie met het bovenstaande, werkt dat ideaal. Zet maar eens ‘Thinking of a Place’ op van de War on Drugs en je begint spontaan te filosoferen over het leven.


3) Brainstormen: Ik heb altijd een notitieboekje in mijn wagen liggen. Op de één of andere manier schieten de beste ideeën me steeds te binnen wanneer ik sta aan te schuiven. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met die ruimte die zich dan heeft vrijgemaakt in mijn hoofd.


4) Eten: Ok, eigenlijk mag het niet, maar ik zie het als de ultieme tijdbesparing. Op de dagen dat ik vroeg op kantoor moet zijn, vertrek ik om 6u45. Voor 6u kan ik niet opstaan, dat is psychologisch (alles voor 6u is nacht). Ik heb minstens 40min nodig om me klaar te maken wat dus wil zeggen dat ik geen tijd heb om te ontbijten. Of ik zou moeten wachten tot ik aankom op het werk, maar dat trek ik meestal niet. Wat is er heerlijker dan je ochtend te starten met poepchauffage, een thermos koffie en verse boterhammen in alle rust, zonder cornflakes-met-melk- omstotende kinderen? Ik ken geen beter ochtendlijk zen-moment.


5) Mensen kijken: Ik bestudeer graag mensen wanneer ik op een terras zit, en wanneer ik in de file sta. Waar zouden die naartoe rijden? Welk beroep zouden ze hebben? Hoe ziet hun thuissituatie eruit? Een totaal nutteloze, maar vermakelijke bezigheid.


6) Haardraaien en andere tics: Als kind had ik lang haar. Heel lang haar (tot aan de poep). Toen is het begonnen: haardraaien. Voor mij een enorm bevredigende & ontspannende activiteit (en zeg nu zelf, toch properder dan nagelbijten?), maar mijn omgeving wordt er gek van. Vooral de man des huizes, die occasioneel nagelbijter is by the way. Dus die dagelijkse rit is het enige moment dat ik me helemaal kan overgeven aan mijn verslaving.


7) Telefoneren: De ultieme tip wat mij betreft. Handenvrij telefoneren is de manier om de file (mentaal dan) vooruit te laten gaan. Professionele telefoons plan ik zoveel mogelijk tijdens het autorijden in. En de avondspits is ook mijn traditioneel babbeluurtje met mijn zus.


8) Rust: Ik ben altijd en overal omringd door mensen. Op het werk door collega’s, kandidaat-uitzendkrachten of klanten; thuis door man en kinderen. Dat dagelijks traject is werkelijk het enige moment van de dag dat ik helemaal alleen ben en niet hoef te praten (als ik punt 7 niet aan het doen ben, uiteraard). Heerlijk.112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven