• Jenni

Bruxelles Ma Belle (2): Het Kindermuseum!

Onze kinderen een portie cultuur bijbrengen vinden we een belangrijk onderdeel van hun opvoeding. August en Felix zijn daar nog niet helemaal van overtuigd (Kapitein Winokio twee jaar geleden: August vond de snoeppapiertjes op de grond interessanter dan de show zelf), maar we sussen onszelf wel met de gedachte dat ze ‘daar later wel de vruchten van zullen plukken’. Enfin we doen het vooral omdat we dat zelf plezant vinden, haha. Toen ik hen op de laatste pedagogische studiedag vertelde dat we naar een museum gingen, kwam er dan ook veel tegenwind vanop de achterbank. Gaande van ‘een museum, dat gaat saai zijn’ tot ‘ik weet nu al dat ik het niet fijn ga vinden, mama’. Terwijl ik deze keer zeker wist dat ze het super zouden vinden – in tegenstelling tot het laatste experimenteel toneelstuk waarnaar ik hen meegezeuld had.Binnenspeeltuin next level.

Ik geef toe, er is een grote brok nostalgie mee gemoeid, want het Kindermuseum staat in mijn geheugen gegrift als het mooiste, meest tot de verbeelding sprekende museum uit mijn kindertijd. Het is namelijk een echt doe-museum, waar kinderen spelenderwijs dingen kunnen leren. De tentoonstelling die sinds oktober vorig jaar loopt , ‘Vleugels om te groeien’, gaat over de ingrediënten die kinderen nodig hebben om veilig en gelukkig op te groeien: vriendschap, creativiteit, weerbaarheid, openheid en zelfstandigheid. Elke hal spitst zich toe op één van die eigenschappen en is uitgewerkt als een echte speelzaal. Denk aan een binnenspeeltuin. Maar dan mooier. En educatiever.Oh en Ah!

Het scepticisme van August en Felix verdween als sneeuw voor de zon toen ze in de grote hal de houten zeilboot aantroffen, waarin ze zelf de zeilen konden bedienen door te fietsen. Ze wisten niet waar eerst kijken. Van de treinwagon waarin ze zich konden uitdossen als een echte conducteur naar de zaal over de culturen, met een multiculturele resto waar er naar hartelust geravot kon worden. Een dikke ‘oh, mama, kijk’ in de zaal over Paradijsjes met een heuse levensgrote verstopkast en een ‘Ah!’ voor Chez Albert Coiffure waar August me wilde voorzien van een rosse paardenstaart. En ik keek zelf heel erg mijn ogen uit naar de prachtige decors, die trouwens volledig door vrijwilligers zijn opgebouwd. Je komt echt even in een heel andere wereld terecht.Focaccia!

Elke dag zijn er ook gratis workshops te volgen zoals toneellessen, knutselen en koken. Alles op maat van jonge kinderen. August en Felix rolden deeg tot heerlijk geurende focaccia’s die ze na afloop terug mochten ophalen in het superschattige keukentje. Uiteraard zonder kaas voor Flixie.

Er worden ook op verschillende tijdstippen sprookjes voorgelezen – in het Nederlands et en français.Conclusie

Het enthousiasme op de achterbank was na afloop niet te stuiten. ‘Mama, die kast waarin we konden kruipen, dat ga ik nooit vergeten! Gaan we nog eens een keertje terug?’ En woppa, missie geslaagd en weer moederpunten gescoord!Praktisch

- Het Kindermuseum (Burgemeesterstraat 15, Elsene) is buiten de schoolvakanties open op woensdag, zaterdag en zondag van 14u30-17u. Je kan best op tijd komen want er worden slechts 200 bezoekers per dag toegelaten. Tijdens de schoolvakanties zijn ze elke dag open.

- Er is geen parking; je kan wel gemakkelijk je auto kwijt in de omliggende straten ( parkeerschijf niet vergeten!)

- Op de eerste verdieping is er een kleine cafetaria waar je aan zeer schappelijke prijzen een koek of een drankje kunt nuttigen

- ‘Mama, ze gaan me daar niet begrijpen (dixit August). Geen nood voor de taalvrezers: alle vrijwilligers zijn quasi perfect tweetalig en tijdens workshops wordt er gemakkelijk van de ene naar de andere taal geswitched

- Check zeker ook de website voor alle verdere info, ze organiseren ook superleuke kampen tijdens de vakanties!Jep, bij aankomst was het enthousiasme...gematigd ;-)Chez Albert Coiffure :-)

Koken zonder dat mijn keuken overhoop wordt gehaald: me like.
Kom uit de kast!


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven