• Jenni

#freelifeisthebestlife. Hoe Madame Octopus ook een zaak werd.

Bijgewerkt op: 30 okt. 2019

Toen ik zo’n twee jaar geleden met bloggen begon (toegegeven, na jaren van twijfels) moest ik niet lang nadenken over een naam. Madame Octopus paste perfect bij iemand die zoals ik - maar ook zoals veel Millennial ouders onder ons - verschillende rollen zo goed en zo kwaad mogelijk combineert. Een hoofd, verschillende tentakels. Moeder, vrouw, vriendin, werknemer of ondernemer. Ludiek vond ik die naam ook én ik eet bovendien supergraag inktvis. De keuze was rap gemaakt.


Ik was er me toen niet van bewust dat die naam veel verder ging dan dat. Ik ben altijd al iemand geweest van veel interesses, en mijn keuzes waren daar altijd al op gebaseerd. Ik studeerde geschiedenis en journalistiek omdat ik daarmee met veel aspecten van het leven in aanraking kwam. Later werd ik uitzendconsulent omdat ik dan én iets leerde over sociale wetgeving, én goed moest kunnen onderhandelen én iets over psychologie meekreeg (welk type persoon past het best in dat bedrijf, of hoe kan ik die manager het best aanpakken zodat hij voor ons kiest bijvoorbeeld). Zet me aan een bureau met één routineuze taak en ik word doodongelukkig. Geef me vrijheid en variatie en ik voel me geïnspireerd. MAAR dat heeft ook een keerzijde. Want toegegeven, het had makkelijker geweest als ik maar één interesse zou hebben. Of voldoening zou halen uit het moederschap alleen en veel minder belang zou hechten aan mijn job. 


Lang heb ik geworsteld met het feit dat zoveel wil. Toegeven, soms vond ik me daardoor een behoorlijk lastig mens. 


Tot ik bij de loopbaancoach terechtkwam. En bleek dat er naam bestaat voor mensen zoals ik. Mijn coach sprak de naam 'creatieve generalisten' uit en man, er ging een wereld voor me open. Creatieve generalisten zijn mensen die niet in één vakje passen. Ze zijn multipassioneel (check), hebben een grote behoefte aan variatie (dubbel check) en een onstilbare leerhonger (check, check, check). Mannekes, wat een eureka-gevoel! Ik besefte toen dat ik datgene mocht omarmen wat ik al veel langer wist: ik bén een Madame Octopus. Het hoeft niet langer of/of te zijn, het kan en/en zijn. Het kan allemaal.

En zo werd Madame Octopus de zaak geboren. Want het ondernemerschap biedt me datgene wat het leven als werknemer me niet kon geven, en dat is vrijheid. Vrijheid om mijn eigen leven vorm te geven zoals ik het wil. Vroeger verplichtte mijn job mij bijvoorbeeld om op vaste momenten te werken: regelmatig was dat tot half zes op kantoor blijven, wat betekende dat ik nooit voor 18u thuis was - en vaak zelfs een uur later als er veel file was. Bedtijd van de kinderen halen was die dagen het hoogst haalbare. Nu kies ik ervoor om vaker aan de schoolpoort te staan en ’s avonds of in het weekend meer te werken. Die keuze kan ik nu helemaal zelf maken.

Het ondernemerschap is op die manier niet alleen een vorm van zelfontwikkeling, maar ook een opstap naar een betere work/life-balans. Ik kan daar uren over doorpraten, en dat zal ik hier ook blijven doen. Wil je hier intussen meer over weten, lees dan zeker Lien De Pau of Eva Daeleman.

En ten slotte: voor wie twijfelt of Madame Octopus een goede naam is voor een zaak…wel, die twijfel had ik ook. Tot ik mijn contactpersoon voor mijn leasingwagen maar niet aan de lijn kreeg en een mailtje stuurde. Nog geen 5 minuten later ging mijn gsm af: ‘Ah, als ik Madame Octopus zie staan, dan weet ik meteen over wie het gaat.’

Ik: ‘Euh, ik weet niet of dat positief bedoeld is of niet?

Leasingman: ‘ik kom uit de marketingwereld: wanneer je naam blijft hangen, dan ben je goed bezig!


Toch niet zo slecht gekozen dus  ;-)


ps: over de valkuilen heb ik het in een volgende blogpost ;-)


#worklifebalance #momboss #intheoffice #freelancerlife

170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven