• Jenni

#freelifeisthebestlife. Wat ik leerde uit één jaar ondernemerschap!

Oké, ik had beloofd om deze blogpost in juli te schrijven, maar toen werd het heel druk werkgewijs en daarna werd het vakantie en had ik even meer zin om lui te zijn dan te schrijven. Voilà, dat is direct mijn eerste les: plannen zijn er om aangepast te worden en uiteindelijk komt het er wel van, wanneer de topcombinatie tijd én goesting zich aandient op een gouden moment (zoals nu). Met een beetje vertraging laat ik dus mijn kostbaarste, en iets minder clichématige lessen na één jaar ondernemerschap op jullie los, en spoiler: het heeft iets te maken met durf.

1. Durf te falen: We willen allemaal succesvol zijn. En wie nogal last heeft van bewijsdrang, neemt negatieve feedback, of een tegenvaller, nogal persoonlijk. Een van de dingen waar ik minder bij heb stilgestaan, is dat je als freelancer om de X aantal maanden naar nieuwe opdrachten moet zoeken en jezelf dus heel regelmatig moet verkopen. Ik heb tien jaar een commerciële job uitgeoefend waarin ik niet slecht was, dus ik dacht: mezelf verkopen, eitje! Wat ik onderschat had, is dat je dus op vrij korte tijd regelmatig een ‘neen’ moet incasseren. En daar ben ik niet altijd even goed in.

In november kreeg ik een negatieve feedback van een opdrachtgever. Het was voor mij een eye-opener. Niet alleen over het type opdracht dat ik wil aannemen, maar vooral over mezelf. Omdat vooral negatieve ervaringen ons veel kunnen leren (de Britse schrijfster en journaliste Elizabeth Day heeft er zelfs een boek én een podcast aan gewijd). En dat is één van de kostbaarste lessen na één jaar ondernemerschap: ik MAG fouten maken. Er is immers geen baas meer die dingen verwacht. Ik kan de mist ingaan, gaan slapen en daags nadien, met een stevige les op zak, weer doorgaan met iets anders. Dat is zo kostbaar.


‘Mislukking is een noodzakelijk station op weg naar succes.’

(Elizabeth Day)

2. Durf neen zeggen: het klinkt een beetje contradictorisch als beginnende freelancer, maar de geweigerde opdrachten hebben mij net zoveel geleerd als de aanvaarde. Want neen zeggen op een opdracht die op papier wel leuk is, maar bijvoorbeeld ingaat tegen andere ‘core-waarden’ is ja zeggen op andere dingen. Zoals de moeder kunnen zijn die ik wil zijn. En ook hier opnieuw: maak de keuze die écht goed voor je voelt op dit moment in je leven en leg daarvoor alles wat voor jou van waarde is in de weegschaal. Ik ben een jaar geleden begonnen met een duidelijk plan voor ogen, dat de afgelopen maanden alleen maar nog meer werd gefinetuned. Net omdat ik, door meer te kiezen, meer gedwongen ben geweest om na te denken over het leven dat ik wil leiden, en daardoor net beter geworden ben ik kiezen. Door bijvoorbeeld een aanbod te krijgen voor een (deels) buitenlandse job, heb ik bijvoorbeeld moeten nadenken over hoe (fysiek) ik aanwezig wil zijn in mijn gezin. En door op het kruispunt te staan tussen een vaste job en verder te gaan als freelancer heb ik pas écht beseft dat vrijheid voor mij een absolute kernwaarde is.

3. Durf te netwerken: In loondienst was dat een vast onderdeel van mijn job en eerlijk? Ik had er een bloedhekel aan. Urenlang smalltalken voelde dodelijk vermoeiend aan. Nu besef ik dat dat vooral aan de setting lag: netwerken gebeurde vaak in een geforceerd ongedwongen (waardoor het totaal niet zo aanvoelde) sfeer en met prospecten waarmee ik in het gewone leven geen enkel aanknopingspunt had. Het afgelopen jaar heb ik op een verrassende manier ontdekt dat netwerken op een veel natuurlijkere manier kan verlopen. Door die contacten te onderhouden in je eigen interessesfeer of sociale kring waar je wél binding en voeling meer hebt. En dat kan zeer breed gaan. Zo kwam ik op het spoor van (potentiële) opdrachten via ex-collega’s, mensen die ik op cursussen heb leren kennen, Instagram, mijn lokaal netwerk hier in de stad en zelfs mijn coach bij wie ik in loopbaanbegeleiding ging. Mijn gouden tip is dan ook: praat zoveel mogelijk over wat je doet, en waarom. En neen, dat hoeft niet houterig te zijn. Zo resulteerde een bezoekje aan mijn schoonheidsspecialiste in een potentiële opdracht. En dat tijdens de pedicure - win-win!


Ik zie netwerken trouwens breder dan opdrachten binnenhalen. Praten over mijn job met gelijkgestemden vind ik ook enorm inspirirerend. Door deze zomer af te spreken met een collega freelancer/vriendin kwam ik op het idee voor een nieuwe tak in mijn freelanceaanbod die ik vanaf september ga uitwerken. Andere invalshoeken werken enorm voedend!


Wat zijn jouw tips? Ik hoor het graag.


Jenni.


#worklifebalance #momboss #intheoffice #freelancerlife199 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven