• Jenni

Hoe doen zij het (3)? Work/life met Karlien!

Ik weet het, het is hier al even stil. De voornaamste reden is dat mijn work/life weer langs alle kanten rammelt de laatste tijd. Lange werkdagen, een kind dat in het eerste leerjaar zit (huiswerk was ik even vergeten in mijn planning op te nemen ;-)) en drukke weekends zorgen voor een stoffig huis en een lege blog. Mea culpa. Dus maak ik het me even makkelijk en kijk ik graag terug over het muurtje naar hoe zij het doen.

Zij, dat is vandaag Karlien, geen onbekende voor mij ;-). Karlien en ik zijn al meer dan twintig jaar vriendinnen. Buiten het feit dat we samen voor de eerste keer dronken werden en samen zwanger waren van onzen eerste (deze twee feiten vielen gelukkig niet op hetzelfde moment samen) delen we ook de liefde voor de schone dingen des levens. We zijn allebei levensgenieters pur sang en zijn altijd met 101 dingen tegelijk bezig. Maar laat ik deze bezige bij vooral zelf aan het woord!


1) Hoe zou je jezelf introduceren tijdens een speeddating?

Karlien, bijna 35 jaar.

mama van Ella (6j), Leon (4j) en Finn (2j)

vriendin van Elliot

juf in het 3de leerjaar


2) Waarom sta je elke dag met de volle goesting op?

Ik doe mijn werk graag. Hoe meer tijd en energie ik er in steek, hoe meer ik terug krijg van de kinderen. Kinderen steken hun enthousiasme niet onder stoelen of banken als ze iets leuk vinden. Die instant feedback geeft dus veel voldoening.

Bovendien zie ik mijn collega’s graag. Ik stap met plezier de leraarskamer binnen om bij te praten.


3) Schets een voor jou doordeweekse dag

Vermits timemanagement niet mijn sterkste eigenschap is, verlopen de ochtenden zeer hectisch. Ik probeer de boekentassen klaar te maken voor de kinderen opstaan. Het zou vast ook helpen als ik de kleren de avond voordien klaar leg, maar dat is meestal niet het geval. Ik heb ook kinderen die traag op gang komen dus dat is meestal van ’s morgens vroeg al afjagen. De jongste breng ik voor schooltijd naar mijn mama. De twee oudste neem ik mee naar school. Dat scheelt al veel, dat we samen naar dezelfde school gaan, maar toch is het altijd haasten.

Na schooltijd verloopt dit al veel rustiger. Ik probeer nog wat werk in mijn klas te doen vooraleer ik de kinderen op de speelplaats oppik. Eenmaal thuis is het meestal snel eten maken want mijn oudste twee hebben allebei hobby's. Dat rondrijden naar die activiteiten neemt Elliot gelukkig meestal voor zijn rekening, of we carpoolen met vriendjes/familie.

Nadat ik de keuken heb opgeruimd, werk ik nog wat voor school of neem ik wat ontspanning voor mezelf: wat tv kijken of in de zetel hangen met mijn smartphone.


4) Wat is jouw ultieme work/life baaldag?

Als ik van ’s morgens vroeg al erg boos ben geworden op één van de kinderen, en dan over mijn toeren naar het werk moet vertrekken. En van die dagen dat alles lijkt mis te lopen: meestal uit zich dat bij mij in dingen vergeten. Een foto die één van de kinderen moest meenemen naar school en waar ik niet aan gedacht heb, materiaal dat ik nodig heb voor mijn les en dat thuis in de gang is blijven staan… Of de dagen dat ik net voor het belsignaal haastig de schoolpoort doorloop en echt de benen van onder mijn lijf heb moeten lopen. Dat geeft mij veel stress.


5) Hoe hou jij het allemaal vol?

Hulp vragen/aannemen én zelfzorg! Zoals poets- en strijkhulp inschakelen, de kinderen af en toe eens wegbrengen naar (schoon)ouders en even wat tijd nemen voor jezelf. Daarvan kan je je batterijen terug opladen en kan je er weer tegen aan. Mama’s hebben altijd de neiging om eerst voor het gezin te zorgen en zichzelf op de laatste plaats te zetten. Maar dat wreekt zich sowieso na een tijdje. Een mama die goed in haar vel zit, kan veel meer aan.
Ook zin om het over jouw (dis)balans te hebben? Drop me een mailtje via hi@madameoctopus.com!

387 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven