• Jenni

Hoe ik ontdekte dat ik een extraverte introvert ben.

Een tijdje geleden las ik iets over introverten. Over hoe onze maatschappij nog steeds op maat van extraverten gemaakt lijkt en drukte opgehemeld wordt. Want: introverten dat zijn saaie verlegen dieren. Die leiden een minderwaardig leven. Ver weg van waar het allemaal hot en happening is.


Eerlijk? Ik dacht er stiekem ook zo over. Tot ik mondjesmaat ontdekte dat ik er zelf een ben.


(Aan die vriendinnen die me goed kennen en nu hun wenkbrauwen al fronsen en 'neen' schudden van ongeloof: lees nog efkes verder :-))

10 jaar in lang werkte ik in sales, was ik ELK weekend op de hort (vrijdag en zaterdagavond als het kon) én post-kiddo’s wilde ik blijven leven en werken alsof ik geen kinderen had en moederen alsof ik geen werk had.

En ik vocht.

Tegen dat akelige gevoel dat ik dat niet zo fijn vond, elk uur van de dag ‘aan staan’. Hoe kwam het dat sommige moeders ogenschijnlijk floreerden bij 24/24 beschikbaar zijn voor hun kroost, en ik me constant uitgeput voelde en aftelde naar bedtijd (onbestaande in de babytijd uiteraard). Hoe kwam het dat vriendinnen Rock Werchter hét hoogtepunt van het jaar vonden en ik, diep vanbinnen, daar werkelijk heel weinig aan vond (teveel mensen, te dicht bij elkaar)? Waarom vond ik sommige avonden, alleen in bed met een boek, soms veel zaliger dan een hele avond caféhangen? Ik voelde me een vreemde eend in de bijt.

Op andere vlakken was ik gewoon totaal onwetend. Elke avond dat ik thuiskwam na acht uur of meer interviewen/vergaderen/telefoneren/filerijden voelde ik me kapot. Elke.Avond. Te uitgeput om ook maar iets te willen doen. En wel prikkelbaar genoeg om op mijn kroost te roepen of manlief een standje te geven. Ik dacht altijd wel dat dat er gewoon bij hoorde, in dat drukke leven als werkende moeder.

Ik las wel af en toe dingen over introverten, maar dat was zo stereotiep. Ik paste niet in het plaatje: ik ben behoorlijk mondig, ik hou van af en toe een feestje, ik praat veel, ik deed mijn job qua inhoud heel graag en was er goed in. Ik ben een vurig en passioneel iemand. Ik had gewoon niet door dat ik al die prikkels niet kon verwerken, dat mijn vat leeg was na zo’n dag werken en dat ik veel tijd alleen nodig heb om op te laden.


Introvertie of extraverte heeft te maken met energie: De energie van introvertie richt zich vooral op het eigen innerlijk. Gedachtenstromen, fantasiebeelden en omvangrijke plannen creëer je diep in jezelf. De energie die de introvert aan de binnenwereld schenkt, vermenigvuldigt zich tot een stroom die haar- of hemzelf ook weer in lichaam en ziel verkwikt. (bron: Happinez)

Tot ik tijdens mijn coachingopleiding iets hoorde over ‘energieneutraal’ zijn. En ik dacht: wat als dat met ons, en met ons (professionele) leven, net hetzelfde is? Als dat nu niet eens de echte sleutel is naar zelfzorg?

Ik leefde jarenlang op grote hoogtes en laagtes. Passie was mijn codewoord, al de rest was quatsch. Per toeval was mijn eerste job als zelfstandige eentje met veel minder contacten, waar ik veel meer in focus en stilte moet werken. Ik rouwde om mijn oude job, mijn oud leven, het gepassioneerd zijn. Maar ik begon gaandeweg ook te merken hoe ik me stabieler voelde, hoe ik meer energie overhield aan het einde van de dag, hoe ik meer en meer ontplofte van de ideeën. En ook: hoe meer ik me een aanwezige moeder voelde met onverdeelde aandacht voor haar kroost. Ik begon eindelijk te beseffen wat dat “energieneutrale” betekent.

Moraal van het verhaal: check wat je nodig hebt. Leer over je noden en leef ernaar. Omarm die ogenschijnlijke tegenstellingen. En er zal een wereld van zenheid voor je opengaan, die alles behalve saai en minderwaardig is.


Jenni


MEER LEZEN?

Dit artikel gaat over introverte noden (en gaat verder dan de stereotiepe benadering)

Een vat vol tegenstellingen zijn is iets typisch voor creatieve generalisten. Silvia Derom wijdt er haar coachingspraktijk aan (aanradertje, mijn traject bij één van haar coaches was de kiem voor Madame Octopus HR & Storytelling ;-))

400 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven