• Jenni

#relaxedouderschap. Hoe relaxed aan het nieuwe schooljaar beginnen.

Bijgewerkt op: 20 sep. 2019

De eindstrijd is nu echt wel ingezet. Vanaf morgen is het weer tijd van op tijd opstaan, boterhammetjes maken, en het laveren tussen werk, school en hobby's. Iets waar velen onder jullie mee struggelen - en ik ben uiteraard niet anders. Toch is het voor mij belangrijk om ook tijdens het schooljaar op een mindfulle manier in het leven te staan, en gaandeweg hebben we ten huize Lindie ook een routine ontwikkeld die voor ons werkt. Bon eerlijk is eerlijk, er zijn nog vaak momenten waarop ons cortisolgehalte en ons stemvolume recht evenredig in overdrive gaan - dat is gewoon niet te vermijden. Maar met de nieuwe werksituatie hoop ik toch dat die eerder tot een minimum beperkt zullen worden. En de andere tips, die deel ik graag met jullie.


Spoiler: er is geen goed of fout. Dit is hoe het voor ons werkt - misschien haal je er wat inspiratie uit, misschien niet. En dat is helemaal oké.


  • Planning Master: Ik geloof heel erg in planning en lijstjes. Voor iemand die zeer snel in chaos en impulsiviteit vervalt biedt planning een ongelooflijke houvast. Kijk, evalueer en organiseer. Het vraagt een zekere investering, maar je krijgt er een gerust hart en ademruimte voor in de plaats. Echt.

  1. Elke zondag ongeveer zitten de wederhelft en ik samen en overlopen we de komende week. Elke keer twee prangende vragen: wie heeft wat op de agenda staan en wie gaat de kinderen brengen en halen? Vroeger, toen we de 'heerlijke' combinatie crèchekind/schoolkind hadden, gebruikten we een excel-file met voor elke weekdag de namen van elk van ons kinderen en het eten. Dat werd dan opgehangen aan een prikbord. Zo was het duidelijk en overzichtelijk wie wat wanneer moest doen.

  2. Nadien ga ik meestal aan de slag met mijn bullet journal. Vergeet de Pinterest fancyschmancy journal met mooie letters en tekeningen (jaloers op wie dat kan); bij mij is dat gewoon een heel simpel overzicht van de week waarin ik mijn prioriteiten van de dag noteer. Dat kan zijn 'werken op locatie bij klant X' maar ook 'kapper bellen' of 'zwemmen'. Voor de sceptici: hoogstens 5 minuten werk en het geeft enorm veel rust - heerlijk om ineens te denken 'sh*t, ik moet dat nog doen' en dan denken 'ah ja, dat staat binnen twee dagen ingepland' ;-)

  3. Ook qua koken maken we een weekschema op. Enfin, ik verbeter mij: maakt de wederhelft een weekschema op (ongelooflijk dankbaar hiervoor!). Boodschappen worden aan de hand hiervan gedaan, waardoor we tijdens de week hoogstens een keertje een brood moeten gaan halen. Gedaan met de aankopen-die-er-lekker-uitzagen-in-de-winkel-maar-die-toch-niet-nodig-bleken-en-in-de-vuilbak-belandden. Budgetwinst, tijdswinst, rustwinst: de voordelen zijn legio. Van de tegenstanders hoor ik soms 'maar ik vind dat niet leuk om al vast te leggen wat ik elke weekavond ga eten'. Als daar alleen maar lekkere dingen opstaan, dan is er toch geen probleem?


  • Bereid men des avonds goed voor, brengt men den ochtend rustig door: boterhammen worden hier 's avonds gemaakt; meestal is er iemand die kookt en iemand die ondertussen de lunchboxen maakt. Met een glaasje wijn wordt dat zelfs een gezellig moment en de kans om als koppel wat bij te praten - want eerlijk, nadat alle avondtaken zijn afgewerkt ploffen wij zwijgend neer in de zetel en brengt alleen nog Netflix soelaas. Je kan je uiteraard uitsloven met bento boxen en consorten maar echt: dat is een druk die je je enkel zelf oplegt. Er is niks mis met een oersaaie brooddoos met ene met kaas en ene met confituur. Maak het jezelf makkelijk en steek er nog wat snoeptomaatjes bij en een handvol nootjes. Makkelijk én gezond. En ook hier: soms hoor ik ' ja maar dat is niet meer lekker als die boterhammen een dag eerder worden gemaakt'. : 1. waar bestaan koelkasten voor? 2: denk je echt dat die boterhammen na een halve dag in een knapzak in de gang te hebben gelegen nog echt heel smakelijk zijn? Ook de boekentassen en de kleren worden trouwens 's avonds klaargelegd.  


  • En men herhale dit ook 's morgens: Meestal bereidt de wederhelft 's ochtends al een deel van het avondmaal voor (groenten gekuist, sausje klaar, vlees gemarineerd,...) zodat ik het 's avonds enkel nog hoef af te werken. Is een ongelofelijke hulp om uitgehongerde kinderen op een deftig uur te laten eten - vroeger lukte dit bij ons pas rond 19u, waardoor Felix meestal al de strijd had opgegeven en vaak zonder eten ging slapen. Een andere tip die ik van een vriendin kreeg, was om de kinderen restjes te geven van de dag ervoor.


  • Multitasken is een no-go: Ik schreef het hier al eerder; in een niet zo ver verleden werkte ik nog vaak door nadat ik de kinderen ging afhalen. Nu ik meer flexibiliteit heb, is het de bedoeling om ze 2 dagen per week wat vroeger te gaan halen op school. De uren tussen dan en bedtijd gaan exclusief naar huiswerk maken/lezen, koken, en niet onbelangrijk: ontspannen met de kinderen. Na bedtijd kan er eventueel terug wat gewerkt worden, maar ook dat zal ik proberen tot een minimum te beperken. Want Netflix, weet je wel.


  • Mindfull parents, mindfull kinderen: Mijn psychologe zei ooit 'jij springt 's morgens op een trein, en 's avonds thuisgekomen spring je gewoon op een andere. Er is geen tussenstation.' Het klopte: na dagen van 8u of meer kwam ik vroeger thuis om meteen mee in de avondrush te springen. Ik probeer nu overdag voor meer micromomenten van ontspanning te zorgen: 's morgens 5 minuutjes mediteren met een app, of 's avonds na thuiskomst een klein moment voor mezelf nemen. Kijk wat voor jou ontspanning brengt (enkele minuten op bed gaan liggen, even door IG scrollen, mediteren,...) en durf dit ook te vertellen aan je (iets grotere) kinderen. In het begin misschien wat moeilijk, maar na een tijdje zullen ze wel doorhebben dat de WC voor vijf minuutjes verboden terrein is. Of zet ze even voor TV. Want die koters hebben na een drukke schooldag ook nood aan rust en ontspanning. Laat je dus niet aanpraten dat schermtijd na school not done zou zijn. Nadien heeft iedereen terug wat energie om aan de schooltaken te beginnen of om de vaatwasser te legen.


  • Beperk hobby's (of een overvolle agenda): misschien een ietwat controversieel standpunt, I know. Ik ben helemaal pro zelfontwikkeling maar hebben we ook niet soms de neiging om de agenda's van onze jonge kinderen nu al vol te proppen met 101 hobby's? Want ze moeten toch echt wel én een sport doen, én iets creatiefs, én een instrument leren bespelen én zich het liefst van al ook nog uitleven in de jeugdbeweging ? Uiteraard maakt elke ouder die keuze zelf, maar voor mij is het belangrijk dat mijn kinderen vooral de les meekrijgen dat je geen overvolle agenda hoeft te hebben om gelukkig te zijn. En dat ze in de drukke wereld momenten van rust (en verveling!) kennen. Ik merk nu al bij hen, na een dag moetjes en magjes, dat ze een grote drang hebben om gewoon hun goesting te doen. Ik wil dat kunnen respecteren. August doet bijvoorbeeld niets liever dan na school in de moestuin te werken. Bovendien wil ik hen het belang van focus meegeven:  liever één ding kiezen en goed kunnen, dan 101 verschillende en uiteindelijk met alles stoppen (story of my life als judo/viool/jeugdbeweging/danskind) We kiezen dus liever voor één of twee hobby's waar ze zich volledig in kunnen uitleven (liefst niet op weekdagen) dan elke avond na schooltijd op de hort te zijn.


  • Zelfliefde! Het klinkt misschien een beetje hol, maar wij moeders hebben vaak de neiging onszelf op de laatste plaats te zetten. Zo ergens na de hond en de wasmanden. Misschien tegenstrijdig maar zeker in de drukke weken is het zaak om dingen in te plannen waar JIJ blij van wordt. Of het nu 10 minuten haken is, een halfuurtjes baantjes trekken of met een sudoku op de wc gaan zitten (wij zegt dat mannen het alleenheerschappij hebben over langer-dan-twee-minuten-toiletzitten?) Zeker in de drukke momenten, wanneer het voelt alsof het niet lukt, moet het net wel lukken. Want blije moeders = blije kinders.


alles peis en vree na de congé

#worklifebalance #momlife #backtoschool #athome


Toch?


Jenni

248 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven