• Jenni

Hoe we onze zomer vorm willen geven.

Ik kan het nauwelijks geloven, maar hij staat voor de deur: de zomer van 2020. In een jaar anders dan anders. Al voelt dat voor mij niet zo negatief aan: nu we terug vrienden kunnen zien, wat meer naar kantoor mogen en de terrasjes weer open zijn, heb ik best wel zin in een trage, rustige zomer.


Het klinkt misschien paradoxaal, maar sinds ik minder werk, heb ik meer dan ooit goesting in de zomer. Vroeger kwam ik rond deze tijd doodmoe aan wat voor mij een eindspurt betekende naar 2 of 3 weken waar ik alles uit wilde halen. Het legde zo'n druk op, dat ik mezelf zot maakte met nadenken en puzzelen op welke manier ik alles wat ik wilde doen, effectief zou kunnen waarmaken. Ik wilde ook dat die paar weekjes onvergetelijk werden, dat alles een aaneenschakeling zou worden van memorabele momenten met ons gezin. Want: nadien was het weer volle gas vooruit, met vroege ochtenden en avonden waarop ik zelfs vaak te weinig puf had om verhalen voor te lezen (tussen haakjes: het klinkt vrij negatief, maar die balans heeft voor mij lang juist gezeten. Ik kijk dus zeker niet met een 'had ik maar' gevoel terug.) Dat was a recipe for:

 1. teleurstelling

 2. stress

 3. nog meer vermoeidheid


Sinds ik besliste om gas terug te nemen en zelfstandige werd (wat ook parodoxaal klinkt, I know, maar ik werk dus nu minder hard om den brode dan als werknemer), won ik alleen maar aan levenskwaliteit: ik heb meer energie en ervaar minder stress, zodat ik meer fysieke en mentale ruimte heb om na de werkdag nog iets te doen. Daardoor voelden de werkdagen vorig jaar zelfs haast aan als vakantie. En doordat ik meer thuis ben, voel ik niet meer de druk dat die paar weekjes alles moeten zijn. Wanneer je minder verwachtingen hebt, kan je je des te meer laten overvallen door de magie van elke dag.


Dit gezegd zijnde, ik heb wel een paar dingen in het achterhoofd die ik deze zomer graag wil ondernemen. Ik las bij Kelly van Thales From The Crib (die het dan weer haalde van die andere favoriete goeroe Gretchen Rubin, die het dan weer haalde van schrijver Davies) over hoe je elk seizoen een eigen draai kunt geven. Door dingen te doen die je anders misschien niet zou doen. Voor mij betekent dit verdergaan op het elan van vorige zomer: heel bewust 3/5de werken, en de andere dagen volop inzetten op het maken van herinneringen met ons gezin in de natuur. Onder het motto: je hoeft echt niet ver te gaan om wonderschone dingen te zien. Een filosofie die me, hoe graag ik ook ver reis, steeds meer genegen is.


 • zo gaan we deze zomer niet echt op vakantie, maar gaan we wel back to basics logeren in de bossen van Warredal. Ik wil daarnaast heel graag het wandelgebied van Snepkensvijver-Heiberg bezoeken (blijkbaar zo goed als een Afrikaanse savanne qua looks) en het nieuwe blotevoetenpad in de Schorre, inclusief trollenbos. Ik deed het altijd al graag, maar tijdens de lockdown heb ik gemerkt hoe belangrijk wandelen is voor mijn mentale gezondheid en hoe gelukkig het me maakt - zeker wanneer we met ons vieren zijn.

 • onze surfvakantie vorig jaar was wegens een totaal gebrek aan talent (en buikspieren, dat ook) geen groot succes, maar ik geef mijn waterratplannen nog niet op. Ik viel bijna van mijn stoel toen de wederhelft - die wel een vis is qua sterrenbeeld maar daarnaast niets deelt met het dier in kwestie en een hekel heeft aan water - aankondigde dat hij van de zomer met ons wilde gaan kayakken en sup'pen. Blijkbaar kan je opblaasbare kayaks huren in het centrum van Gent, en hiermee de stad op een andere manier ontdekken. Suppen zouden we dan weer graag doen in de Ardennen of langs de Durme.


poseren met een surfplank ging me net iets beter af dan erop surfen.

 • toch trekken we ook de stad in. In augustus staat er weekendje Rijsel gepland, en amoureux. Frankrijk geeft mij altijd dat extra vakantiegevoel, en bovendien heeft deze stad voor ons een speciale betekenis. Heel lang geleden, bracht ik hier samen met de hubby (die toen nog gewoon mijn lief was) ons laatste weekend door voor hij één jaar lang op Erasmus vertrok. Ik heb bijzondere herinneringen aan de stad, en sindsdien zouden er ook heel wat hippe bars en resto's geopend zijn. Nu we in de buurt zijn, wil ik ook heel graag in La Piscine geraken, een oud art-decozwembad omgetoverd tot museum dat al heel lang op mijn bucketlist staat. Met de kinderen wil ik dan weer graag naar Luik trekken, vooral om de tentoonstelling Hyperréalisme te gaan bekijken in La Boverie (loopt tot eind juli).

 • vorig jaar ging ik op 'Omdat het kan'- weekend, deze zomer ga ik vooral zelf veel lezen over thema's waar ik als coach & journalist verder mee aan de slag wil (staat nog op mijn lijstje: boeken voor en door creatieve generalisten zoals Paradoxaal coachen van Sylvia Derom en hoe word je alles van Emilie Wapnick - dank je voor de tip @flowfix_anouk) en staat er een opleiding rond storytelling van The School of Life op het programma.

 • en voor de rest wil ik vooral alles op me af laten komen en genieten van eenvoudige gelukjes: een fietstocht langs het water, picknicken met vrienden, wat zomerbarretjes meepikken, lange avonden doorbrengen in onze tuin. Ik vroeg ook aan de kinderen wat zij vooral wilden doen deze zomer en dit is hun top 3:

 1. elke dag samen springen op de trampoline

 2. een vogelhuisje maken (vragen ze al sinds vorige winter)

 3. gaan zwemmen in openlucht


Ik heb er nu al keiveel zin in.


Jenni.


#madamameoctopustipsvoortrips #outofoffice #tragezomer

205 weergaven0 opmerkingen