• Jenni

Lessen van de zomer, deel 3.

Ongestoord en haast onmerkbaar, als een dief in de nacht, schuift de zomer op naar de herfst. Officieel is hij er nog niet, maar de lucht voelt al minder heet. Ze draagt de frisheid van september al in zich. De eerste blaadjes verkleuren en vallen op de grond. De avonden worden korter, de nachten langer. En in mijn hoofd zit ik al in september. Bij terug-naar-school en hobby’s. Maar niet zonder terug te blikken - dat doe ik immers al een tijdje, na elke zomer.

De zomer hield de belofte in van herwonnen vrijheid en blijheid en die werd maar deels (oh corona!) ingelost. Ik zag vrienden en familie minder dan verhoopt. Een deel van wat voor mij écht een vakantiegevoel oproept, zoals dorpsfeesten, zomerbars en de zuiderfoor werden geannuleerd en dat stukje zomer heb ik oprecht gemist.

We bleven bewust binnen de landsgrenzen, een klein tripje net over de Franse grens buiten beschouwing gelaten. Toch hebben we genoten, en geleerd.

Dat we niet 8 uur ergens naartoe moeten vliegen om in een prachtige omgeving terecht te komen en avontuurlijke dingen te ondernemen. We beleefden superfijne dagtripjes naar Henegouwen en Gent, en hadden een hele mooie tijd in Limburg en Rijsel. We ondervonden dat dat zo zijn voordelen heeft, zo’n staycation. Zoals niet volledig geradbraakt en stijf van de stress (ik kan niet zo goed tegen turbulentie) voet aan grond te zetten. Of om niet een volledig entertainment-on-the-road systeem te voorzien voor de kiddo’s. Het heeft absoluut mijn kijk op vakantie veranderd, en we maken nu al plannen om ook in de zomer van 2021 de slow travel-weg op te gaan.

Ik leerde ook dat de tijd vluchtig, en kostbaar is. Mijn oudste zoon is daarin mijn grootste kompas. Dit jaar vertrok hij met nog minder reserves op bivak dan vorig jaar. Hij fladderde van vriendjes naar slaapuitjes en ik had soms het gevoel louter tot ‘hotel mama’ gereduceerd te zijn. Nu al. Moederhart says no. Nog niet klaar voor. Al weet ik dat we nu oogsten wat we zelf gezaaid hebben. Wij willen zelfstandige kinderen en we voeden ze zo op, zonder handrem en met een open blik op de wereld. Ik vind het dus geweldig dat ze met veel zelfvertrouwen groeien en bloeien. Maar mijn hart staat nu al soms al stil als ik bedenk dat ze daardoor misschien zonder blikken of ouders binnen 10 jaar de wijde wereld in zullen trekken. Dat is de ongewilde keerzijde van de vrije kinderen - medaille.

Ik leerde ook steeds meer waar mijn prioriteiten liggen - zeg maar mijn rode draad in het leven. Dat moeder zijn de meest prominente rol is die ik in mijn leven wil spelen - dat klinkt voor de meesten onder ons als een evidentie, maar ik heb jaren gevonden dat mijn job niet onder mijn moederschap mocht lijden. Niet dat mijn kinderen hebben geleden onder mijn ambitie, maar ik wel. Door me langs alle kanten te stretchen en overal vol voor te gaan. Deze zomer kwam ik tot het besef dat ik iets leuk kan vinden, zonder dat het mijn passie hoeft te zijn. En da’s oké. (Wat is dat trouwens ook met ‘passie’? Ik vind dat één van de meest overschatte waarden van deze tijd. Dat je alles in je leven gepassioneerd moet doen. Ik ben een vurig iemand, maar een kabbelend beekje kan ook best aangenaam zijn, af en toe. maar da’s voer voor een andere blogpost).

Toch werd er deze zomer meer gewerkt dan gepland, en dat heeft niets met onze wil maar alles met corona te maken. Opdrachten vielen weg en programma’s werden aangepast waardoor er meer nu moest gebeuren. En dat heb ik wel gevoeld. Ik kan niet echt zeggen dat mijn batterijen volledig opgeladen zijn - maar hopelijk kan ik dat de komende maanden inhalen.

Ik kijk dus op deze zomer terug met een overwegend positief gevoel. Met wat extra lessen en zoete herinneringen op zak. Toch hoop ik dat volgende zomer er eentje van meer zal zijn. Meer vakantie, meer avontuur, meer zomerbars.

Jenni.

#worklifebalance #momboss #vakantiemetkinderen #hersenspinsels #intheoffice #outofoffice

220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven