• Jenni

#lijstjesliefde. Hoe zorgen voor micro-momenten van rust in de rush van elke dag?

Sinds ik freelancer ben, kan ik werken waar en wanneer ik maar wil. Dat is zowel het hele fijne (want hallo flexibiliteit) als de bottleneck aan het ondernemerschap waar ik nog mee worstel. Ik zei het hier eerder al: hoewel ik best wat minder uren werk dan vroeger, zijn die momenten veel meer verspreid doorheen de week waardoor ik het het gevoel heb altijd bezig te zijn. Vroeger klapte ik mijn laptop veel later dicht, maar weekends waren dan weer meestal echte weekends. Gisteren daarentegen zat ik een hele dag te vloeken tussen facturen, mails en andere paperassen terwijl het een mooie zaterdag was. Geen aangenaam mens ben ik dan.  En als ik niet met mijn zaak bezig ben, ben ik aan het moederen - ook iets dat ik vroeger veel minder deed wegens veel minder thuis. Ik ga daar niet flauw over doen: ook dat zorgt veel meer voor het altijd-bezig-gevoel. Alles loopt meer door, is veel minder afgebakend.


Daardoor loop ik dus al dagen te dagdromen van een dagje spa ver weg van alles en iedereen (wat ik ook ga doen, op mijn verjaardag binnenkort) maar bon, we weten allemaal dat dat niet elke week kan. In plaats daarvan zoek ik dus liever naar kleine oplaadmomenten doorheen de dag, iets wat niet teveel planning of inspanning vergt én daardoor dus haalbaar is. Noem het dus maar 'micro-momenten van me-time': 


- Alleen koffiedrinken 's morgens: die eerste koffie 's morgens is heilig, en dat zwarte goud drink ik het liefst zonder 'mamaaaaaah's' op de achtergrond. De dagen waarop ik van thuis uit werk vind ik het heerlijk om dat te doen wanneer de kinderen de deur uit zijn, en dan op mijn gemak mijn planning en mails te overlopen. Je start de dag zoveel rustiger!


- Een podcast luisteren in de file: dé energievreter numero uno voor mij is filerijden. En aangezien ik 2 à 3 keer per week de Brusselse Ring over moet, betekent dat snel 4-5u per week aanschuiven. Een behoorlijke bron van frustratie dat ik omgevormd hebt tot een moment waar ik naar uitkijk, want dat is mijn moment om naar alle podcasts te luisteren waar ik thuis nooit tijd voor heb. Ik haal daar massa's inspiratie én energie uit, echt (inspiratie daarvoor vind je hier)


- Wandelen: even een frisse neus halen is voor mij pure me-time. Of ik nu bij een klant zit of thuis: gewoon eens 10 minuutjes naar buiten gaan kan wonderen doen voor mijn energiepeil. Ook het ideale moment om de gedachten te ordenen. Let wel: geen afleiding, dus geen GSM's, muziek of wat dan ook.



frisse neus = happy kid

- 10 minuten time-out bij het thuiskomen: waarom zouden mannen duizend uur mogen doorbrengen op de plee en wij niet? De dagen waarop de hubby de kinderen gaat halen, op school waren vroeger de dagen waarop ik na het thuiskomen meteen mee op de kar sprong (ik noem dat het onderhuidse moederschuldgevoel - toch altijd die onbehaaglijkheid die op de loer ligt dat je de zorgen voor je kinderen uit handen geeft, ook al is dat aan je partner). Nu neem ik een paar minuutjes de tijd om te deconnecteren: eventjes op bed gaan liggen of iets langer dan nodig op het toilet zitten. Klinkt misschien stom, maar het geeft wel die teug energie die nodig is om na de werkdag de avondshift af te werken. Wel enkel te doen als er iemand thuis is; anders word je sowieso gevonden (een zesde zintuig hebben die daarvoor , die kinders!)



Efkes schaamteloos onder de lakens kruipen overdag? Kan ik.


- Bedtijd om 21u: om een kat een kat te noemen: als 35-plusser is slaap en rust nodig, broodnodig. In plaats van urenlang te Netflixen ga ik 1 à 2 keer per week wat vroeger naar boven met een stapel magazines of een goed boek. Zonder gsm ook, want anders zit ik ongetwijfeld toch weer te scrollen door Insta. Die GSM beneden laten is trouwens ook heel goed om rustig wakker te worden 's morgens, heb ik gemerkt. Durf dus echt eens offline te gaan. 


It's the little things that matters....en die het verschil kunnen maken, serieus. Ik ben trouwens heel benieuwd naar jullie inzichten op dat vlak, dus laat het me zeker weten hieronder, via mail of op mijn FB-pagina. Samen gaan we op zoek naar een leven van alledag dat vlotter, rustiger en met minder mentale breakdowns verloopt ;-)


#lijstjesliefde #zelfzorg #momboss #athome #intheoffice




162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven