• Jenni

Madame Octopus goes paleo* !

Al sinds ik het mij kan herinneren, heb ik last van gastro-intestinale klachten. Buikkrampen, misselijkheid, constipatie,…you name it, I had it. Als kind stelde ik me daar niet veel vragen bij en als volwassene legde ik me neer bij het feit dat het stressgerelateerde klachten waren (jep, ik was diegene die vaak een rondje ging overgeven net voor een examen en er dan tegenaan kon ;-)). Wat vaak zo is, maar de laatste jaren werden zelfs fijne restaurantbezoeken (en jullie weten ondertussen hoe graag ik uit ga eten) meestal gevolgd door een nachtje stevige buikkrampen. Empirisch onderzoek leerde me stilletjes aan wie de boosdoeners zijn: brood, room, melk,… Daarnaast kreeg ik de heilige graal der infectieziektes: klierkoorts als tiener én CMV als volwassene. Ik heb dus niet één, maar twee slapende vermoeidheidsvirussen die elkaar ook regelmatig reactiveren. De afgelopen tijd merkte ik ook vaak dat periodes van grote vermoeidheid hand in hand gingen met maag- en darmklachten. Ik begon meer en meer te lezen en te ontdekken over alternatieven en ik moest toegeven dat ik die gerechten bijzonder lekker vond.


Enfin, om een lang verhaal kort te maken: de afgelopen maanden was ik én niet goed bezig qua stresslevelbeheer én qua foodmanagement (de ik-eet-snel-een-belegd-broodje-achter-mijn-bureau-manier). Met alle buikpijn en vermoeidheid van dien. Ik wist dat het foute boel was maar doorheen alle to do’s maakte ik er gewoon geen prioriteit van.


Tot alles wat stilviel met de dood van mijn papa en ik besefte dat ik mezelf, alweer, niet als prioriteit had beschouwd. Dat als ik één ding wél onder controle kan houden doorheen deze onzekere tijden, het dan ook moest doen. Met een duw in de rug van een naturopate besloot ik dus cold turkey te gaan en meteen alle gluten & lactose uit mijn dieet te schrappen de komende 6 maanden. In een zoektocht naar meer energie en minder buikpijn. Een ander leven dan hiervoor. En toeval of niet, ik heb de afgelopen dagen geen buikpijn of krampen meer gehad! Bonus: ik las onlangs ook dat het gelukshormoon ook in darmen geproduceerd wordt. Dus wie weet betekenen gelukkige darmen een gelukkig(er) mens tout court.


Aan de reactie via IG & FB merkte ik dat het onderwerp wel leeft bij velen. Daarom hierbij nog enkele bescheiden tips:


· Planning is everything. Hier ben ik weer met mijn weekmenu, maar bij een halfjaar lang alle gluten en lactose schrappen is er niet echt ruimte voor improvisatie. Zo kozen we deze week niet voor kant-en-klare tomatensaus maar voor verse, puur op basis van tomaten. Die extra tijd moet je uiteraard inplannen. Ik voorzie ook altijd een haalbaar alternatief voor de rest van ons niet-allergisch-wel-flexitarisch gezin. Zo at ik deze week glutenvrije taco’s en zij gewone pitabroodjes. Het pitavlees en alle rauwkost mochten dan weer door alle darmen van het gezin.


· Voorraadkast. Ik probeer altijd een aantal basics in huis te hebben zoals kokosolie, verschillende noten en zaden, sojamelk – en yoghurt, verschillende melen (quinoameel, amandelmeel,…), glutenvrije haver,…waarmee je al heel wat dingen kunt combineren. Het is in het begin wel een kleine investering (meestal niet de goedkoopste producten helaas) maar eens je ze in huis hebt kan je gelukkig wel een hele tijd verder.


· Inspiratione!


o Offline: Aangezien ik vroeger al regelmatig wat naar alternatieven zocht, had ik gelukkig al enkele kookboeken in huis. Deze zijn mijn favorieten:


§ On the Go (Rens Kroes): haar powerfood-recepten zijn niet allemaal lactosevrij, maar meestal wel zonder gluten. Wat mij betreft een zeer grote inspiratiebron voor meeneemreceptjes. Haar bloemkoolcouscous is hier zelfs bij mijn groentensceptische zonen een groot succes.


§ De flexikok (Veerle De Brabanter): Ook hier weer niet allemaal lactosevrij maar heel veel gezonde gerechtjes met lekker veel groenten! De butternutmuffins die ik vorige week op mijn Stories postte, komen hieruit.


§ One healthy family (Ellen Charlotte Marie): Ellen is een echte hit op IG en terecht. Ze maakt gezonde én fotogenieke maaltijden voor het hele gezin. Handig: veel van haar gerechten zijn op voorhand te maken (zoals haar haverpotje met appel en kaneel -> echte aanrader!)


o Online:

§ Online haal ik superveel inspiratie van Raw Chef Julie. Een grote inspiratiebron want zij kreeg net als ik Epstein-Barr en kreeg terug tonnen energie door anders te gaan eten.


§ oktober is blijkbaar Vegan-maand (voor alle duidelijkheid: vegan is uiteraard niet steeds glutenvrij maar aangezien er geen producten van dierlijke oorsprong in dit dieet wordt gebruikt, is dit wel een goeie inspiratiebron). Try Vegan is een initiatief van Eva Vzw en wil mensen aanzetten om gedurende een maand veganistisch te eten. Door je hier te registreren kan je een gratis starterskit en wekelijkse receptjes ontvangen. 2e bonus: het is niet enkel heel gezond, maar onze planeet vaart er wel bij (door 1 maand Vegan te eten bespaar je bijvoorbeeld maar liefst meer dan 100.000liter water).


Ik ben heel benieuwd hoe de komende 6 maanden gaan verlopen en ik kan dus jullie tips meer dan goed gebruiken! Gaan jullie mee op avontuur? Ik lees het graag!


Tot snel,

Jenni


· Qué? Voor wie het niet kent: Paleo is een levensstijl gebaseerd op die van de oermens. M.a.w.: eten zoals de mensen toen aten, dus groenten, vlees, vis, eieren, fruit, noten en zaden. Geen melkproducten, granen, chemische toevoegingen of suikers.
118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven