• Jenni

Mama neemt een break: een weekend voor moeders.

Af en toe laat ik hier graag andere, gelijkgestemde zielen aan het woord. Het leven van een Millenial-moeder loopt niet altijd van een leien dakje. Dat kan mijn vriendin, mama van twee & vanaf nu ook gastblogger Kristien alleen maar beamen. Als postpartum-consulente begeleidde ze onlangs een weekend waar (jonge) moeders kunnen herbronnen en tot rust kunnen komen. Een relaas.

Kristien:

Het nieuwe jaar begint steevast met goede voornemens. Normaliter gaat daar enige zelfreflectie aan vooraf om te kijken wat je dit jaar graag anders zou doen. Toch?

Bij mij helpen volle wasmanden, plakkerige kinderhandjes en rondslingerende cadeauverpakkingen niet echt om aan wat soulsearching te doen. En ik ben blijkbaar niet de enige. Toen Lieve Van Weddingen, gestalttherapeut en drijvende kracht achter www.postpartum.eu, haar oproep lanceerde voor een mama-weekend, waren de reacties massaal.


Het concept? Moeders de kans bieden om een heel weekend tot rust te komen en verbinding te zoeken bij elkaar, ondersteund door een aantal begeleiders. Ik had het voorrecht om één van die begeleiders te zijn. Zo bevond ik me op de laatste vrijdag van de kerstvakantie aan de rand van het prachtige domein De Heerlyckheidt van Elsmeren in Geetbets.


Niet alleen ik, maar ook de deelnemers kwamen met een klein hartje toe. Ze hadden zich, zoveel maanden geleden, ingeschreven, maar nu was het moment daar om hun kind(eren), partner en veilige omgeving in te ruilen voor een groep onbekenden. R.E.S.P.E.C.T.! Ik weet niet of ik diezelfde moed zou gehad hebben, toen mijn kleintjes nog baby’s waren.


Het hele weekend lang werden activiteiten aangeboden om de vrouwen te ondersteunen. Gaande van een massage, een behandeling met fasciatherapie of yoga.Tot coachingsgesprekken en moedercirkels waar rond specifieke thema’s als grenzen stellen, de uitdagingen van het moederschap, … werd gewerkt. Niets moest, alles mocht.

Een ver-adem-ing voor velen. Want hoe vaak nemen we de tijd, als vrouw/mama, om echt voor onszelf te zorgen? Laat staan om toe te laten dat er voor ons gezorgd wordt? Hier maak ik even een note to self bij.


Maar vergis je niet, dit was geen semi-welness/ keuvelend meidenweekend. Dat werd al snel duidelijk. Bij veel van deze vrouwen werd de roze wolk niet meegeleverd met de baby. Integendeel! Traumatische bevalling, postpartum-depressie, relationele problemen, huilbaby’s en zorgenkindjes, … . You name it. Dit is de realiteit voor een heel aantal jonge mama’s . Toch hoorde ik vaak getuigen dat er in onze maatschappij geen tijd, draagvlak is om naar deze ervaringen te luisteren en hierop in te spelen. De nood om ervaringen uit te wisselen en herkenning te vinden, was dus groot. Misschien net daarom stelde deze groep vrouwen zich zo snel zo kwetsbaar en open op naar elkaar?


Sommigen slaakten een zucht van opluchting: “oef,ik ben niet de enige die zich (soms) zo voelt” of “Ben ik dan toch niet abnormaal?” (god mag weten wat ‘normaal’ dan juist inhoudt. ) Anderen zaten al verder in hun verwerkingsproces en brachten hoop voor hen die nog midden in de storm zaten. “Het komt (ooit) goed”.


Heftig, intens, verwarmend en zonder oordeel waren enkelen van de woorden waarmee ze het weekend beschreven. Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen. Het was dan ook een voorrecht om dit mee te mogen waarmaken.


De nood aan een sister-hood werd hier voor mij nog maar eens duidelijk. It takes a village to raise a child heeft plaats gemaakt voor onze hyper-individuele samenleving de dag van vandaag. En bon, té veel bemoeienissen van buitenstaanders moet ik nu ook weer niet hebben. Eat that, moedermaffia. Maar het vinden van gelijkgezinden waar je je zorgen en twijfels mee kan delen, waar niemand je veroordeelt wanneer je het gevoel hebt dat je het niet meer weet, … ? Hear, hear! Daar teken ik voor.


To be continued … alvast met een nieuw weekend volgend jaar. Tot dan?499 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven