• Jenni

New York met kids (1): Midtown Manhattan!

Ik zei het jullie vorige week al: New York is niet alleen een zalige stad tout court, het is ook een geweldige plek om met je kinderen te ontdekken! The Big Apple met koters gaat - helaas - niet over cocktails on rooftops (er zijn amper terrassen in NYC) of classy jazzbars, maar je kan er zeker een heleboel parentfriendly dingen doen. Ik neem jullie de komende weken dan ook heel graag mee doorheen de leuke plekjes & activiteiten die we tijdens onze geweldige week ondernamen! Met vandaag deel 1: Midtown!


WATTE?

Zeer kort, en voor wie nog nooit in NYC geweest is (en anders mag je dit gedeelte gewoon overslaan): New York City bestaat uit 5 'boroughs'. De twee bekendste zijn uiteraard Manhattan & Brooklyn, en daarnaast heb je Queens, Staten Island en The Bronx. Manhattan is opgedeeld als een dambordpatroon met avenues (die van noord naar zuid lopen) en streets (van west naar oost) en kan je dan weer onderverdelen in 3 stukken. Downtown (het zuiden, waar je o.a. Wall street kan vinden), Midtown en Upper. In Midtown vind je heel wat wereldberoemde wolkenkrabbers (Empire State, Chrysler Building,...) en Central Park. Grofweg ligt Midtown tussen de 14de straat en de bovenzijde van Central Park.


COOLE DINGEN OM TE DOEN (uitgetest & goedgekeurd door Madame Octopus & kroost)

Aan elke activiteit zou ik wel een volledige blogpost kunnen wijden, maar als we echt moeten kiezen is dit is onze persoonlijke top 5:


*Roosevelt Island Tramway: Niet enkel yellow cabs & subway in New York, er is zelfs een heuse kabeltram! Deze vertrekt vlakbij 2nd Avenue & E57 Street en bracht ons en zo'n 20 andere passagiers in een kleine 5min van Manhattan naar Roosevelt Island. Dit eiland is niet zo heel bijzonder (je kan er wel een kleine wandeling maken, heerlijke pizza eten en uiteraard genieten van het uitzicht op Manhattan) maar de weg erheen is fan-tas-tisch. Je vliegt letterlijk over de East River en het duizelingwekkende drukke verkeer van 1st Avenue. Letterlijk en figuurlijk één van onze hoogtepunten van de reis!

* The High Line: Hier keek ik heel erg naar uit, vooral vanuit fotografisch oogpunt ;-) The High Line is een oude spoorwegbaan die metershoog boven de grond ligt en dwars door mijn persoonlijke favoriete wijken loopt - Chelsea & Meatpacking District. Een plek waar er blijkbaar veel huwelijksaanvragen gebeuren ;-) (voor je begint: ik ben al 8 jaar getrouwd, jammer). De tocht is zo'n 3 km lang en geeft langs rechts en links prachtige vergezichten. Er is ook her en der moderne kunst neergepoot. Bon, de kinderen vonden dit allicht iets minder interessant maar ik zou het persoonlijk iedereen aanraden die naar NYC gaat.


* Central Park: Is uiteraard een klassieker die niet tijdens je trip mag ontbreken. Dit park is zo groot, dat we er quasi een volledige dag in en rond liepen. Je hebt er heel wat coole monumenten en leuke speeltuinen - die we helaas niet konden uitproberen vanwege de sneeuw en het ijskoude weer. (tip: allemaal heel romantisch picknicken in Central Park en zo, maar het is oppassen geblazen voor gulzige eekhoorntjes die met z'n honderden het park bevolken. En even graag als ik chia -caramel-salted donuts eten, zo blijkt.)


* American Museum of Natural History (vlakbij Central Park): Alles in New York is gigantisch, ook de musea. Het natuurhistorisch museum telt maar liefst 45 zalen, dus het is echt op voorhand lijstjes opstellen van de dingen die je echt wil zien. De voorstelling over de Big Bang in het planetarium (met de stem van Liam Neeson :-)) maakte heel veel indruk op ons. Zoals verwacht vielen de skeletten van de reusachtigo dino's dan weer in de smaak bij August en Felix (en bij mezelf ook, ik wilde ooit paleontoloog worden, remember ;-)). Het museum is niet echt op maat van hele jonge kinderen maar August, die 6 is, had er best wel al veel aan (en leuke bijkomstigheid: heel wat films zijn er al opgenomen, zoals Night at the Museum met Ben Stiller). Felix vond het vooral plezant om koerske te houden door de gangen.


* Grand Central Terminal: Het mooiste station ter wereld. Enfin, van alle stations die ik al zag. Het plafond is één grote muurschildering en de loketten komen recht uit het begin van de 20ste eeuw. Dit is niet zomaar een station, maar een plek om rond te struinen, te shoppen en te eten. We bleven er niet zo heel lang, maar bij een volgende trip wil ik beslist een bezoekje brengen aan de Oyster Bar ;-)FOOD IS LIFE!

Ook op reis is etenstijds één van onze favoriete momenten van de dag.

Waar aten we in Midtown?


* Junior's: Is een typisch Amerikaans restaurant waar ze de typerende Yankee-kost serveren (lees: veel koolhydraten en vetten). We aten er onze eerste Eggs Benedict (= een muffin met een gepocheerd ei, bacon en Hollandaise saus) op Amerikaanse bodem. En dat smaakte, ook al was het nog maar 10u ;-). Dit adresje is ook zeer bekend om zijn Cheesecake, maar dat kon ik mijn maag echt niet aandoen.


* The Doughnut Project: Adresje voor de niet-doorsnee, artisanale donut. Zoals hierboven reeds geschreven - ook goedgekeurd door de eekhoorntjes van Central Park.


* Shake Shack: Deze New Yorkse keten zou dé beste hamburgers van de Big Apple serveren, maar eerlijk? Een simpele Bicky smaakt toch vele malen beter. Eén van hun vestigingen ligt vlak aan het natuurhistorisch museum en was dus een ideale stop na uren rondslenteren tussen de dino's en de mammoeten.


* Piccolini Pizzeria: Een kleine pizzeria (as in: maar 3 tafeltjes of zo) waar we ons gingen opwarmen op Roosevelt Island. Qua interieur stelt het weinig voor, en de Spaanssprekende 'Italianen' stelden me ook al niet gerust, maar de pizza was heerlijk! Net als de lookbroodjes.


Dit was Midtown:


Central Perk


Alle standbeelden in Central Park zijn bedoeld om beklommen te worden

Strike a pose aan The High Line
Een gebouw, kunstwerk en momument in één. The Vessel, miljardenprojectje aan de High Line


Wanneer je op meer dan 5000km van huis in het Vlaams gevraagd wordt of je op de foto wil.

PS: Onze ideetjes deden we vooral op via beny.be. Patrick & Ineke wonen al jaren in New York en schreven onlangs een boek over citytrippen in New York met kinderen & jongeren. Per leeftijdscategorie zijn er fijne wandeling uitgestippeld met een goede mix aan bezienswaardigheden, musea, resto's, coffeebars en shops. Je kan hen ook boeken als gids!

108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven