• Jenni

Rouw is rauw.

Bijgewerkt op: 8 sep. 2019

Je denkt dat je voorbereid bent. Je weet dat ze ziek is, heel ernstig ziek, terminaal zelfs. Je leeft in een roes. Gaat door, gaat werken, ziekenhuis in, ziekenhuis uit, soms in tranen naar huis rijden, soms in hoop. Je ziet de aftakeling. Je zoekt op internet. Wikt en weegt. Misschien nog enkele weken, of enkele maanden? En dan ineens, is het daar: het afscheid. Een dag later, de boodschap: 'ze is naar het paradijs vertrokken'. En de wereld stopt met draaien.


Bovenstaande titel is niet de mijne, maar kwam ik de afgelopen dagen tegen op het internet. De beste beschrijving van hoe ik me nu voel. Alsof er een pleister in één keer hardhandig afgerukt is. Een pijn die brandt, die naar adem doet happen, die misselijk maakt, die doet wankelen en duizelen. Die maakt dat ik alleen nog maar in bed zou willen liggen. Tot het overgaat.


Het is ook:


  • De film van de afgelopen intense weken in het ziekenhuis, continu in mijn hoofd afspelen.

  • De intense drang naar rust. Ik die normaliter altijd graag omringd ben. Door mensen. Door muziek. Door to do's.

  • Me constant afvragen wat ik anders had kunnen doen, wat ik meer had kunnen zeggen, of anders had kunnen aanpakken.

  • Geen Fiat 500 (haar auto) kunnen zien rondrijden zonder een stomp in mijn maag te voelen. Ik lijk er opeens overal te zien. (Hetzelfde met vrouwen met lang blond haar, of vrouwen die een hoedje dragen; wat ze de laatste maanden deed om te verbergen dat ze een pruik droeg)

  • Geen muziek verdragen, en dan zeker niet de liedjes die zij graag hoorde.

  • Mijn rationele aard, die ik anders zo'n voordeel in het leven vind, vervloeken. Mensen die geloven, in wat dan ook, vinden beslist meer troost.


Het is ook het verdriet van een 5-jarig jongetje, die toen hij vernam dat zijn tante zeer ziek was, zei: 'Maar ik wil niet dat tata sterft. Ze bracht me altijd zo'n lekkere eclairs.'
#rouwwerk #taboeloos

267 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven