• Jenni

Vakantiesurvivaltips voor de introverte ouder! (deel 1)

Ik doe niet aan hokjesdenken. Vaak reageer ik op één of andere nieuwe term of label nogal sceptisch. Maar toen ik dit artikel las over introvert ouderschap op Tales From The Crib, vielen er heel wat puzzelstukken op z’n plaats. Ik begreep beter waarom voltijds ouderschapsverlof me uitgeput achterliet. Waarom ik in mijn hart alleen maar zou willen leven van de liefde & nog wat August & Felixen op de wereld zou willen zetten, maar mijn hoofd & lichaam voortdurend ‘neen!’ schreeuwen.


Ik ben Jenni en ik ben een introverte ouder.


Als je als introverte ouder alles-behalve-muurbloempjes van kinderen hebt, dan kan de grote vakantie een heikele klus zijn. Want die vakantie is ook jouw enige vakantie, en je moet dus die sterke behoefte aan me-time combineren met een fijne tijd leveren aan je kiddo’s. Dus: ook al kleef ik mezelf nog maar sinds kort het label ‘introverte ouder’ op, ik ben ondertussen wel al expert geworden in het vernuftig combineren van eigen tijd met kindertijd. Geen zotte out-of-the-box ideeëen (daarvoor ben ik te moe) en het ene is wat meer geslaagd dan de andere. Vandaag deel 1: tips voor thuis!


1. Playa in den hof: Men neme gewoon een opblaasbaar zwembad, strandstoelen, een parasol, allerlei gereedschap voor in het zwembad (gieters, potjes, bekers,…) en voor de introverten die toch hun grenzen willen opzoeken: een zandbak. Zo. Kinderen in het zwembad, ik in de strandstoel en genieten maar! Inspanning beperkt zich tot het in het oog houden van de koters en misschien nog wat hapjes en kindvriendelijke cocktails voorzien. En je hebt - met veel verbeelding- een zweem van Ibiza in je eigen tuin.

2. Pizzabakker spelen: Valt eigenlijk onder de categorie ‘koken met kinderen’. Vraagt al iets meer inspanning maar altijd een topper. Ik voorzie alles wat lekker is (of niet, kan uiteraard ook) op een pizza en liefst een schort, laat ze wat kliederen met tomatensaus (vandaar de schort) en hup, ik heb een geslaagd Q-time moment!

3. Carwash: De meeste kinderen die de puberale leeftijd nog niet bereikt hebben, vinden het heerlijk om huishoudelijke klusjes te doen. Hier is dat niet anders. Zo is August een enorme fan van stofzuigen en de auto wassen. Echt waar, elke dag krijg ik de vraag of de auto gepoetst mag worden. Dus ik spaar die momenten op en zeg dan tijdens de vakantie zeer grootmoedig: 'nu mag het'. En pas op, hij pakt dat zeer grondig aan: matjes worden gestofzuigd en de binnenkant wordt zelfs met zeemveel aangepakt. Een klus die inzet en precisie vraagt en waar je dus minstens 1 uur mee wint!


4. Drive-in movies @home: Beperkte schermtijd allemaal goed en wel, op regenachtige vakantiedagen laat ik het schuldgevoel achter me en nestelen we ons tussen de kussens en een emmer popcorn voor de teevee. Niets fijner dan tussen warme lichaampjes naar Alvin & The Chipmunks (wat trouwens echt wel een leuke film is) of Madagascar te kijken.


5. Kamperen: En dan bedoel ik gewoon in de achtertuin. Je hoeft als ouder zelf niets meer te doen dan de slaap vatten in een te krappe tent, maar voor de kinderen zijn dit herinneringen voor het leven. Absolute win-win- activiteit. Die tent mag achteraf gewoon blijven staan; blijft een geweldige speel- en verstopplek.


6. Samen dutten: Ik haal graag wat slaap in tijdens de vakantie, en dat is een probleem. Want mijn kinderen van 3 en 5 zijn elke dag ten laatste om 7u wakker en vinden middagdutjes stom. Dus probeer ik onder het mom van ‘gezellig’ of een ‘wie-kan-het-langste-stilzitten’- spelletje ze naar boven te lokken. Toegegeven, een tip die hier zelden werkt.


7. Stoepkrijtfun: Wie me volgt op Instagram weet dat we vlakbij ons huis een kaatspleintje hebben waar we wekelijks minstens één keer naartoe trekken. Ruimte zat om te fietsen, in de bomen te klimmen (enfin, struiken) en de Dixi-toiletten te ontdekken. Sinds Felix er niets beter op vond dan onze gevel met stoepkrijt te versieren, nemen we het krijt altijd naar daar mee. Ik teken een groot parcours op de grond en kan nadien met een tevreden gevoel en fototoestel in de hand mijn kinderen koerske zien spelen.

En dan mijmer ik hoe zalig die vakantie wel is.


Welke tips voor introverte ouders hebben jullie nog? Laat het me zeker weten!


Jenni.


ps: deel twee gaat over survivaltips op stap ;-)191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven