• Jenni

Vakantiesurvivaltips voor de introverte ouder! (part II)

Jullie hadden het nog van mij tegoed: mijn tips voor een vakantie die zowel voor ouders als kind ontspannend is. Twee weken geleden al deed ik jullie een bekentenis: ik ben een introverte ouder. Ik heb tijd nodig voor mezelf, moet regelmatig kunnen bijtanken en laat dat nu eens in een vakantie mét kinderen niet altijd mogelijk zijn. Maar omdat ik die bloedjes van kinderen toch elke keer de vakantie van hun leven wil bezorgen probeer ik toch activiteiten te plannen waarbij beide belangen gediend worden :-) Zodus: vandaag schotel ik jullie mijn tips voor activiteiten buitenshuis voor. Akkoord, het vergt al iets meer inspanning dan de vorige reeks, maar ik beloof jullie nog steeds tonnen (enfin, toch minimaal een aantal aaneengeschakelde minuten) rust :-).


1. De zomerbar . Geen heerlijkere plek deze zomer voor de introverte ouder om te vertoeven, dan de zomerbar. Een hapje, een drankje, een tropische sfeer en met wat geluk zichzelf amuserende kinderen die even niet om aandacht vragen waardoor ik zonder hartkloppingen van mijn Aperol Spritz kan genieten. Voor jullie getest en goedgekeurd:


· Hof den Tuitelaar, een feeërieke locatie rond Aalst met her en der cosy hoekjes, lampionnen, strandstoelen en pick-nickdekentjes. Het doet me een beetje denken aan hoe dorpskinderen hun zomers medio 20ste eeuw zouden beleefd hebben: overal groen, een vlot aan het water, een schommel aan een boom, hooistapels waarop geklommen en geravot kan worden. Een heerlijke plek om relaxed te vertoeven. Er is ook een kinderboerderij.


· Wijn op het plein: Voor de Pajotters onder ons. Nu al de ontdékking van deze zomer. Het superschattige dorpsplein van Heikruis wordt elke donderdagavond omgetoverd tot de Provence van het Pajottenland (inclusief bistrostoelen, foodtrucks en een optreden). Voor de kinderen is er niet echt een activiteit an sich maar ze kunnen er heerlijk rondrennen (het plein is afgesloten voor het verkeer) en er lopen veel generatiegenoten rond: dat is meestal voor mijn koters al genoeg.


· Club Cabane Family Beach: Dit is dus echt mijn topper. Een mooie strandclub op Linkeroever (dus zelfs op tropische dagen een aangenaam briesje) en alles is gemaakt op maat van de introverte ouder: er is accommodatie voor peuters en grotere kinderen, je hoeft niets mee te nemen (in het peutergedeelte zijn er schepjes, emmertjes, vormpjes, enz.), er zijn zelfs douches aanwezig zodat je dat lastige zand niet meeneemt als souvenir bij vertrek en nu komt het beste…er zijn kinderbegeleiders aanwezig in de speelgedeeltes. Wat maakt dus dat wij vorige week, mojito in de hand, een volledig tijdschrift konden uitlezen terwijl Felix zich, onder toezicht, vermaakte in het zand. Maar echt, wanneer is dat nog eens gebeurd?!

2. De foor. Dat is gewoon nostalgie troef. Als ketje van Brussel was een bezoek aan de Zuiderfoor elk jaar hét hoogtepunt van de grote vakantie. Dit jaar gaat ze door van 14 juli tot 19 augustus en staat ze beslist in onze agenda. Ok, het vergt al wat meer inspanningen dan de voorgaande activiteiten maar het entertainmentgehalte is hier zeer hoog, zonder al te veel eigen inbreng. En wie denkt aan de centjes, kan hier kortingsbonnen afdrukken.


3. Het museum. Als tegenbalans op het voorgaande en om de kiddo’s ook ietwat cultureel te voeden, trek ik op regenachtige dagen graag naar een museum. Nu de kinderen 3 en bijna 6 zijn, openen er zich ook veel meer mogelijkheden. Voor regendagen staat Trainworld op ons lijstje, inderdaad, het museum van de treinen. Het belooft een echte ervaring te worden van de eerste locomotieven tot de huidige hogesnelheidstreinen, en ze kunnen zelfs even proeven van het conducteur-zijn. Ik denk dat ik hiermee fameus wat mama-punten bij mijn zonen zal verdienen ;-) Grote Kunst voor Kleine Kenners (voor wie het niet kent, de kunstexpo rond het boek van Spiekpietjes-auteur Thais Verheyden ) is trouwens verlengd tot midden september, en ook de tentoonstelling rond de Smurfen staat op ons verlanglijstje!


4. De kinderboerderij. Ik weet niet precies hoe het komt, maar mijn kinderen zijn ontzettend bang van alles wat zich op 4 poten verplaatst. Met een wederhelft die van huisdieren alleen maar de negatieve side-effects ziet (lees: niet de kat die spint op schoot maar alleen de haren, en een naaktkat ziet hij niet zitten) dien ik dus elders mijn heil te zoeken. ’T Struisvogelnest in Lier deden we al; deze boerderij herbergt niet alleen de traditionele dieren maar ook de exotische soorten zoals Alpaca’s en struisvogels. Dichter bij huis hebben we ook Natuurbelevingshoeve Joli getest. Een natuurboerderij waar je vrij tussen de ezels, kippen, geiten en konijntjes kunt lopen. Elke zondag deze zomervakantie organiseren ze voor 10€ leuke workshops voor kinderen zoals een bijenhotel of ice-tea maken. Tijdens die activiteit kan je als ouder neerploffen in de mooie tuin met een sangria of een streekbiertje. Win-win!

5. De Speeltuin. Ken je dat? Zo van die thuisblijfdagen die toch te lang blijken te zijn? Waarbij het kot tegen de noen al half afgebroken is of de “ik verveel me’s” je rond de oren vliegen. De plaatselijke speeltuin brengt dan soelaas. Ik heb het geluk in een stad te wonen waar er héél wat in de buurt zijn, zoveel zelfs dat er elk jaar een heuse schatkaart wordt uitgebracht met de locatie van elke speeltuin. Dus ik maak daar een ‘ronde van de speeltuinen’ van: we doen een toer van 3 speeltuinen, de namiddag is meteen gevuld, ik kan met wat geluk een boekje lezen en mijn kinderen gade slaan en zij vinden me supergul want we hebben toch wel 3 speeltuinen gedaan. Bonuspunten verdiend!Hebben jullie nog geschikte uitjes voor introverte ouders? Laat het me zeker weten!


Jenni.

176 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven