• Jenni

Vergeet Ibiza, daar is Mallorca!

Daar probeert gastblogger Kristien ons van te overtuigen en ik moet toegeven: ze is er aardig in gelukt! Ik werd in 2016 helemaal verliefd op Ibiza maar als ik onderstaand verslag lees, denk ik dat de Balearen wat meer pareltjes in petto heeft. Reizen jullie mee?


Kristien:


ZON moest het worden volgens manlief.

Een beetje luxe was mijn enige vereiste. Te verstaan als: géén zetelbed.


Na wat rondsurfen ontdekte ik dat Mallorca bekend staat als hét buggyproof-eiland van de Middelandse zee. Dat er daarnaast ook prachtige stranden, pittoreske dorpjes en idyllische baaien zijn, nam ik er graag bij.


Toegegeven: Mallorca klinkt niet half zo trendy als kleine broertje Ibiza. Maar met een peuter en een kleuter was ik niet echt van plan om in een ienie-tienie-bikini met mijn derrière te gaan schudden in één of andere strandclub. (euh … en anders misschien ook niet bedenk ik nu).


In de volgende 7 punten ga ik jullie proberen te overtuigen dat Mallorca écht een aanrader is. En enige basiskennis van het Duits een plus.


1) De vliegtijd: Na iets meer dan twee uur land je al in Palma. Het kindvriendelijke imago van het eiland betekent dat er naast die van jou, nog andere koters op de vlucht zullen zitten. Weg gène wanneer die van jou het op een brullen zet. Een krijser meer of minder … .


2) Het klimaat: zon verzekerd! Met een lekkere zeebries om het ietwat draaglijk te houden. Al moet ik toegeven dat airco wel een must is voor een goede nachtrust.


3) De vele mooie hotels: In al onze naïviteit gingen we eerst voor een tour-operator hotel kiezen. Half pension. Wel zo handig met de kinderen. Maar de aanblik van die mastodonthotels met hun ochtendlijke handdoekenrace naar het zwembad deden ons al snel van mening veranderen.


Via Mrs. Nomad, een Nederlandse reissite gespecialiseerd in accomodaties voor jonge ouders, kwamen we terecht bij Agriturismo Son Sampoli in Lljucmajor, een klein halfuurtje van de luchthaven. En wat een paradijs is dat! We kregen de sleutels van ons verblijf met 2 slaapkamers met heerlijke bedden (geen sofabed voor deze mama!), een ruime leefruimte en goed uitgeruste keuken met deels gevulde frigo bij aankomst. Maar dé troef van het verblijf: het bijhorende terras in de prachtige exotische tuin en het zwembad met heerlijke ligbedden. Of ze zagen er alleszins heerlijk uit, want mijn twee kinderen gunden me niet veel tijd om ervan te genieten.


Een hele baby-uitzet is aanwezig. Net zoals lakens, (strand)handdoeken, zandspeeltjes, parasols voor een dagje strand, … .


Het domein ligt dan wel niet vlak aan de zee, het zwembad en de bijhorende rust maken veel goed. Ik verkies nog steeds knisperende krekels als soundtrack boven het geboenk van een kinderdisco.

Op 5 min rijden kan je lekker dineren in het gezellige Llucmajor, bv. in de coole tapasbar Café Arabica met recht voor de deur een speeltuin. Spanjaarden houden van kinderen en ze worden dan ook goed in de watten gelegd op restaurant. Restaurants waar je al om 19u terecht kon! Heel on-Spaans. De reden hiervoor brengt me bij het volgende punt.


4) Den Duits: Het eiland lijkt wel overspoeld door Duitsers die zich daar (semi-)permanent gevestigd hebben. De Deutsche Grundlickheit zorgt mee voor propere steden, het vroege diner-uur en welvaart in het binnenland van het eiland.


Toch is de liefde niet geheel wederzijds en ik kan ze geen ongelijk geven. In de luchthaven spotten we horden Duitsers in matching outfits (echt waar!) klaar om richting biergarten te trekken in o. a. Magaluf. Google maar ‘ns Biergarten Ballerman. Need I say more?


5) Het eilandgevoel: Wie wegblijft uit de baai Arenal – waar eerder een Costa-gevoel heerst, zal merken dat Mallorca heel divers is. Het binnenland is glooiend met fascinerende cactussen. Het noorden rotsachtiger met verborgen baaien. Als je wil kan je elke dag een ander strand bezoeken: van een drukbezocht zandstrand aan den dijk, over een klein keienstrand tot het ongerepte natuurstrand El Trenc. Wij gingen voor dat laatste. Na een korte wandeling (10 min.) door een naaldbos kom je op een heel lang wit zandstrand met azuurblauw water. Geen accommodatie, op de rieten parasolletjes en ligbedden na. Wel een branding die maar heel langzaam diep gaat (ideaal met kindjes). En veel topless zonnende Spaanse schonen.


Beachbar Esperanza, aan de rand van het strand, serveert heerlijke drankjes en huisgemaakte gerechten. Wie mist Ibiza nu nog?

Om het volledige plaatje te schetsen: ons dagje strand eindigde met kind 1 dat, ondanks al het smeren, toch verbrand was en kind 2, dat met een gezwollen oog zat door een verdwaalde zandkorrel. Het leven zoals het is. #no filter


6) De beperkte reistijden: de beperkte oppervlakte (3.640 km),in combinatie met een uitgebreid en goed onderhouden wegennet,zorgen ervoor dat je in minder dan een uur tijd van de zuidkust helemaal naar het noorden van het eiland rijdt. Geen ‘zijn we er bijna??’ in het kwadraat dus. Of alleszins minder. Dat de kleinste nachtbraker steevast in slaap viel in de auto zal er ook voor iets tussen gezeten hebben.


7) Cultuur: Vertrekkende van het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’, ondernamen we verschillende uitstapjes die je onder de noemer cultuur kan plaatsen. Dat zoonlief net nu in de ridderfase zit en kastelen dus de max vindt helpt natuurlijk een handje. Oh ja, en zijn vreemde fascinatie voor Jezus kwam ook van pas. Zo hoefde een kerkbezoek niet in sneltempo te worden afgelegd.


De hoofdstad Palma de Mallorca is zeker de moeite waard. Het wordt ook wel klein Barcelona genoemd. Zo ver zou ik nu niet gaan, maar de kathedraal is, vooral langs buiten, indrukwekkend en de stad is goed onderhouden met mooie boulevards en kleine straatjes. Een betaalbare ondergrondse parking net tegenover de kathedraal en de vele straatartiesten maken het een haalbare trip met kleintjes. Andere aanraders zijn het prachtig gelegen Valdemossa of Soller, waar je met oude houten trammetjes tot aan de kust kan rijden.
Gaan wij nog terug naar Mallorca? JA! Maar deze keer graag eens zonder kinderen voor een short trip in één van de vele adults only hotels die we onderweg spotten.


Auf Wiedersehen dus!


97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven