• Jenni

Versimpel je leven met deze vijf simpele tips!

We hebben het allemaal druk en we hebben allemaal te weinig tijd. Jonglerend tussen arbeid, gezin en hobby’s dienen we ons elke dag een weg te banen tussen uitpuilende wasmanden en lege brooddozen. Ik geef het toe, ik ben op sommige vlakken een beetje lui en besteed daarom zo weinig mogelijk tijd aan (vervelende) huishoudelijke klusjes . Behalve stofzuigen dan. Stofzuigen brengt vreemd genoeg een soort van rust over me heen. Enfin, doorheen de jaren leerde ik dat het soms kleine veranderingen zijn die een groot verschil kunnen maken. Op verschillende vlakken. En die deel ik graag met jullie!


1) Weekschema galore. Ik sta er nog altijd versteld van dat veel gezinnen niet werken met een weekmenu. Wat een stress lijkt het mij om elke dag een menu te moeten verzinnen of naar de supermarkt te rushen. Ok, het vergt een klein beetje tijd (elke vrijdagavond worden kookboeken, Libelle Lekkers uitgeplozen en boodschappenlijstjes gemaakt) maar voor de rest is het enkel win-win. Want: niet enkel efficiënter, maar ook beter voor de portemonnee (want je koopt enkel wat op je lijstje staat) en voor je gezondheid en misschien zelfs een heel klein beetje voor de wereld (want je kan er echt op toezien om minstens 1/2/3…per week geen vlees te eten en meer te variëren). Voor de die hards nog deze tip: je kan ook je lijstje opstellen volgens rayon in de winkel, bespaart je nog meer tijd!


2) Een man hebben die kookt. En die het bovenstaande grotendeels op zich neemt. Helpt natuurlijk ook.


3) Stop met strijken. Felix, die ondertussen al 3 is, vroeg ons onlangs op een zeer zeldzaam strijkmoment wat we aan het doen waren. Het kind had nog nooit een strijkplank gezien, wat bewijst dat we dat onding wel heel weinig bovenhalen. Toen onze droogkast onlangs de geest liet, hebben we die bewust niet vervangen. Alles op het droogrek ophangen scheelt veel in plooien, en er bestaat ook zoiets als ‘non iron’- hemden. Te grote stap? Start bijvoorbeeld met handdoeken of lakens niet meer te strijken en bedank me later ;-)!


4) Co-douchen. Kinderen in bad steken is naar mijn gevoel altijd een tijdrovende karwei. Je moet ze eerst diets maken dat het nodig is, maar eens ze erin zitten willen ze er niet meer uit. Dan begint het minutenlange overtuigen dat het water écht te koud geworden is (en ook te zwart). En dan dien je nadien de tot subtropisch-zwemparadijs-omgetoverde-badkamer nog volledig op te ruimen. Dus sinds kort gaan we gewoon allemaal samen in de douche en is die klus op een kwartiertje geklaard. Ka-tsching ook voor je waterfactuur!


5) Facts & Figures. Sinds we samenwonen houden we al onze uitgaven bij in een excel-file. Akkoord, ook wat tijdsintensief in het begin, maar na verloop van tijd ken je de flow van je euro’s een beetje en weet je ook wanneer die vervelende schuldsaldofactuur in je mailbox kan verwachten. En weet je dus ook wanneer het zal lukken om je die nieuwe stilleto’s (of in mijn geval sneakers) aan te schaffen. Noteer ik dus trouwens ook: mijn wish-list aan consumptiematerialen. Omdat ik merkte dat ik zowel voor mezelf als voor de kinderen nog te vaak impulsaankopen deed waarover ik achteraf een onbehaaglijk gevoel kreeg. Ik probeer nu meer te investeren in duurzame stukken en de dingen waar ik mijn oog op laat vallen, komen op mijn lijstje terecht. Geeft het me na enkele maanden nog steeds hetzelfde gevoel en lukt het ook financieel gezien op dat moment, dat komt het in mijn (online) winkelkarretje terecht. Uitgestelde bevrediging, ik wist echt niet dat het plezant kon zijn.


En voor de frustrerende dagen waarop de leegte toch opgevuld moet worden door iets nieuws maar het budget er niet is, is er gelukkig de Zeeman.

En chocolade.


En, wat zijn jullie ‘versimpeltips’?


Jenni
167 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven