• Jenni

Waarom het moederschap geen evidentie is (3)

Bijgewerkt op: 18 mei 2020

Het moederschap is complex. Divers. Er is niet één weg. Er is geen goed of fout.

De afgelopen twee weken nam ik jullie mee in mijn stukje moederschap. Vanaf nu geef ik de fakkel door aan iemand anders. Elke zondag schotel ik één moeder vijf pertinente vragen voor over het moederschap. Wat is hun ervaring? Hun weg? Hun gevoel? Wars van alle taboes, vooroordelen en unicornwolken.


Bijt vandaag de spits af: Kaat van kaatlaminaat. Mama van Robin (9), Simon (7), Alice (4), Boris (1,5).


1. Wanneer voelde je je het eerst moeder?

Ik kan daar niet echt een moment op plakken. Zeker niet meteen. Ik weet nog dat ik na mijn eerste bevalling écht moest wennen aan het idee. Ik was meer bezig met hoe ik die bevalling doorstaan had, dan met verliefd te zijn op mijn kind. Bij onze tweede baby was dat eigenlijk ook nog zo. Ik was uiteraard wel blij, maar ik voelde mij niet overweldigd of zo. Geen roze wolk, ook geen donderwolk. Gewoon schapenwolkjes. Wat een verschil met mijn laatste twee bevallingen, waar ik meteen op de roze wolk werd gebombardeerd. Ik ben ook geen oermoeder , hoewel ik weet dat sommige mensen uit mijn omgeving mij zo wel zien of beschrijven. Ik voel mij precies nog te jong om moeder te zijn. Alsof ik in mijn hoofd nog 21 ben. Tot ik mijzelf hoor zagen tegen de kinderen. Reality-check 😊


2. Wat heeft het moederschap met jou gedaan?

Ik ben sowieso emotioneler. En veel vermoeider. Al is het eerste misschien wel het gevolg van dat tweede. Bezorgder ook. Zeker om de toekomst van onze wereld.


3. Wat heb je onderschat in het moederschap?

Het constant beschikbaar moeten zijn, lichamelijk en emotioneel. Het “mama mama mama” dat je niet op pauze kan zetten. De kinderen die op de onmogelijkste momenten willen gepakt worden of huilbuien krijgen (als het eten aan het aanbranden is bijvoorbeeld). Het steeds werk zien en de moeite dat het kost om dat te kunnen opzij zetten voor de kinderen die aandacht willen. Dat is elke dag weer een oefening voor mij.


4. Het moederschap is geen evidentie want...

…niemand weet eigenlijk hoe het moet. En ik al zeker niet. En de 100 opvoedboeken in de bib eigenlijk ook niet.


5. Ik ben een goede moeder want:

…ik op veel vlakken best wel chill ben. Mijn kinderen mogen experimenteren en rommel maken. Ik wil dat ze een onbezonnen jeugd hebben, met vuile voeten en afgebleekt haar. Dat vind ik belangrijker dan een net gazon en propere kleren. Ik trek mij ook weinig aan van wat anderen denken over onze opvoedingsstijl, laat mij geen schuldgevoel aanpraten, doe gewoon wat ik denk dat goed is. “Volg je gevoel”, zoals dat vaak gezegd wordt. Awel, ik kan dat. Het is verre van perfect. Ik ben niet streng genoeg, niet mild genoeg, niet consequent genoeg, niet genoeg beschikbaar, niet lief genoeg, niet knutselig genoeg, maar wél goed genoeg. En ooit hé, ooit gaan ze ook wel inzien dat mijn gezaag ergens goed voor was en gaan ze daar keiveel uit geleerd hebben. En dan zijn mijn kinderen wijze volwassenen en ga ik dat goed gedaan hebben. Hoop ik.


Met dank aan Kaat en haar mooie, inspirerende antwoorden.

Foto's: Lies Boelaert Fotografie


#moederschap #taboeloos

397 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven