• Jenni

Waarom het moederschap geen evidentie is (5).

Bijgewerkt op: 1 jun. 2020

De allerlaatste dag van mei, de laatste in de moederschapsreeks. Gelukkig niet de allerlaatste, want jullie waren duidelijk in de poll die ik via Instagram lanceerde: de reeks blijft! En daar ben ik blij om. Ik ben geslaagd in wat ik wilde bereiken: tonen dat er vele wegen zijn naar en in het moederschap, dat het voor niemand van ons een echte walk in the park is en dat weinigen onder ons zich een geboren moeder voelen. Misschien is dat laatste nog wel één van de laatste taboes rond het moederschap die overeind blijven.


Als laatste moeder van deze reeks koos ik voor Fien. Ik ga eerlijk zijn: uiteraard volg ik haar graag om haar mooie plaatjes en om de feilloze stijl die zij en haar dochters hebben. Op vlak van mode en interieur fungeert zij als een echte inspiratiebron voor mij. Maar ze durft ook de mindere en donkerdere kanten van het moederschap te benoemen. En dat is voor mij de échte reden om haar hier aan het woord te laten.


Ik ben Fien. 32 jaar en mama van Liv (5) en Cilou (2). Samen met onze kinderen en mijn man Anthony wonen we in Antwerpen. Ik werk als social media manager en marketing manager bij De Gele Flamingo, daarnaast doe ik nog wat freelance werk als content creator en social media manager. 


1. Wanneer voelde je je het eerst moeder?

Eerlijk gezegd heeft het bij mij even geduurd voor ik me echt moeder voelde. De eerste maanden met Liv vond ik moeilijk. Ik zat absoluut niet op een roze wolk. Liv huilde veel. Ik ook. Ik heb veel tijd nodig gehad. Ik voelde me dikwijls ook bekeken op straat, alsof ik het allemaal verkeerd deed. Maar het werd beter. We leerden elkaar kennen, dochter en mama. Ik kon er eindelijk van genieten. 


2. Wat heeft het moederschap met jou gedaan?

Het verandert toch veel bij iemand, althans toch bij mij. Ik was een losbol en opeens heb je daar die enorme verantwoordelijkheid. Het moederschap heeft me rustiger gemaakt, hoewel ik nu toch misschien nóg sneller op mijn paard zit dan vroeger. 🤪.


3. Wat heb je onderschat in het moederschap?

Ze kunnen je niet voorbereiden op het moederschap. Het is intens, dat besef je niet als je voor de eerste keer zwanger bent. De constante zorg, nooit meer een moment voor jezelf, alles moeten plannen. Ik was een kip zonder kop, en dat gaat nu niet meer. Maar het is zo mooi, dus ik zou het voor geen geld meer willen missen.


4. Het moederschap is geen evidentie, omdat...

...er plots kleine mensjes op de eerste plaats komen, maar dat is ook gewoon goed zo.


5. Ik ben een goede moeder, omdat....

Ik weet niet of ik een goede moeder ben, ik hoop dat, ik denk dat. Ik ben vaak niet mild genoeg, hoewel ik dat woord “mild” echt niet meer kan horen de laatste tijd. Ik durf te roepen, vloeken, maar dat is ok. Ik probeer te moederen vanuit mijn eigen moedergevoel. Niet per sé heel streng, maar rechtvaardig en sowieso met veel liefde.

Bedankt Fien om dit met ons te delen!


Heb jij ook zin om mee te werken aan een volgende reeks en zie je jezelf passen binnen de Madame Octopus-filosofie (no-nonsens en authentiek)? :-) Stuur me dan zeker een mailtje en wat je graag zou willen vertellen op hellomadameoctopus@outlook.com


#moederschap#taboeloos

380 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven