• Jenni

Waarom 'te druk' soms ook een beetje aan ons ligt (part 2)

Balans. Het is iets waar we allemaal, in meer of mindere mate, naar op zoek zijn. Niet alleen de welgekende werk/privé-balans. Ook de me/kinderen- of de gezin/koppel-balans. Als Madame Octopus ben ik de afgelopen jaren veel bezig geweest met het in evenwicht houden van al die dingen. Omdat ze allemaal belangrijk zijn voor mij. Omdat ik het ene niet wil opgeven voor het andere.


Dat moet ook niet, vind ik. Toch is er snel onevenwicht. Ik kwam mezelf meerdere malen tegen de afgelopen jaren. Dat lazen jullie al vorige week. Maar daardoor leerde ik ook heel veel dingen, en kwam ik tot nieuwe inzichten wat maakt dat ik het gevoel heb nu sterker in mijn schoenen te staan.


1. Weg met FOMO: Ik probeer meer heer en meester te zijn van mijn agenda. Ik hoef niet meer altijd alles vol te plannen (vroeger kreeg ik halve paniekaanvallen van een weekend dat 3 weken op voorhand nog leeg was) en laat bewust elk weekend 2 dagdelen leeg. Prioriteren. Wat is echt belangrijk? En ik ontdekte onlangs dat meer zaterdagavonden thuis zijn (waar ik vroeger ook fomo-aanvallen van kreeg) ook best gezellige avonden kunnen opleveren.


2. Leve het 4/5-life! Wat oorspronkelijk pure noodzaak was, is nu een bewuste keuze geworden. Ik werk 4 dagen per week lange dagen, maar die ene dag draai ik bewust op een trager ritme. Dan breng ik de kinderen naar school en heb ik tijd voor een flat white in mijn favoriete koffiebar (met of zonder compagnie). Woensdagnamiddag is echt gereserveerd voor A & F. Voor mij de ideale combinatie want ik kan de job die ik graag doe, blijven doen zonder te veel te moeten inboeten aan tijd met mijn zonen.


3. Mama is ook maar een mens. In mijn eerste jaren als mama was ik een hogelattenlegger. Ik moest veel van mezelf, niet alleen als mama (enkele voorbeelden? Enkel verse voeding op tafel, elk vrij moment ‘nuttig’ met het kind bezig zijn, me in honderd bochten wringen en 5 binnenwegen nemen om toch niet te laat in de bewaking te zijn …) maar ook als mama-op-het-werk. Ik wilde niet bestempeld worden als diegene die het liet hangen sinds ze koters heeft. Anderzijds wilde ik ook niet dat de kinderen enige ‘hinder’ zouden ondervinden van het feit dat ik lange dagen klopte. Dus toen het avondritueel meer dan eens in soep draaide en ik toch eens uit mijn krammen schoot, kon ik me daar de hele avond schuldig over voelen. Nu weet ik wel beter. Ik ben een mama. Mijn werk is veel, maar niet alles. Ik ben een mens. Die uitlegt aan haar kinderen dat ze soms roept als ze moe is, ook al is dat niet nodig, maar dat ze niet perfect is. En die nu ook soms zegt: ‘spelen jullie maar, mama leest nu even een boekje’.


4. Weg met to do’s: Ik maak geen to do-lijstjes meer. Ken je dat gevoel dat je begint te poetsen, en steeds meer dingen opmerkt die ook zouden moeten aangepakt worden? Zo is dat met lijstjes: hoe meer zaken je noteert, hoe meer dingen je te binnen schieten ‘die ook eens zouden moeten gebeuren’. Ik kreeg er op den duur pure stress en onbevredigdheid van. Gooi die lijstjes weg. De zaken die er echt toe doen, zullen wel gebeuren. Believe me.


5. Yoga! Ik ben nogal impulsief en ongeduldig, dus vroeger geloofde ik niet echt in ‘zentoestanden’. Maar door de downward facing dog en de childpose te ontdekken ging er echt een wereld voor me open. Fysiek en mentaal bezig zijn op hetzelfde moment: ik kan het iedereen aanraden. Ik voel me letterlijk een ander mens als ik van de yogamat stap.


En tot slot misschien de allerbeste les die ik leerde: absolute balans bestaat nooit, en het leven is zo grillig dat het plots elke vorm van evenwicht onderuit kan halen. Dat beseffen is soms voldoende. Dus stel jezelf vaker de vraag: ‘wat voel ik?’ in plaats van: ‘wat moet ik?’


Wat zijn jullie balanstips?


209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven