• Jenni

Zeven jaar een Gustiewustie in huis.

Liefste August,

Gustiewustie,


Niet te geloven dat het al 7 jaar geleden is dat ik jouw warm en schreeuwerig lijfje voor de eerste keer tegen me aandrukte op de operatietafel. Een van de eerste dingen die ik tegen je papa zei was 'hij is zo mooi'. Toen al hopeloos verliefd en voorgoed verloren in wat het allermooiste avontuur van mijn leven zou worden.


Er is een voor en na 2012; een breuklijn tussen de periode waarin ik heel erg met mezelf bezig was en de rest van mijn leven, waarop ik nooit meer 1 seconde zou twijfelen aan de zin van dat leven. En daarom wil ik je eerst en vooral bedanken. Bedanken omdat dat je ervoor koos om mijn zoon te worden, mijn eerstgeborene, mijn spiegel.


Want dat ben je: mijn karakteriële evenknie. Ik herken zoveel van mezelf in jou. Je tegendraadsheid, dat je je heerlijk kan vermaken in je eentje maar tegelijkertijd ook een gangmaker bent. Je ongelofelijke drang naar vrijheid, nu al, naar je eigen goesting willen doen. Voor ons één van de moeilijkere taken: om je ergens toch tussen de lijntjes te laten lopen zodat je sterk en weerbaar wordt voor de dingen des levens (je hebt immers in je jonge leven al ervaren hoe hard die kunnen zijn), en je daarnaast toch ruimte geven om vooral niet binnen die lijntjes te blijven. Vergeef het ons als we die juiste balans niet altijd vinden.


Er zullen allicht, wanneer je ooit rijp genoeg bent om de volle betekenis van deze brief te begrijpen, momenten zijn waarop je de rekening maakt. Ik kan alleen maar vurig hopen dat de balans die je dan zal maken positief zal zijn. Toch blijft het soms koffiedik kijken, doen wat ons buikgevoel ons ingeeft en hopen dat we het juiste kiezen. We kiezen er resoluut voor om je open op te voeden, in zelfvertrouwen, zonder taboes, en proberen onze eigen blessures en angsten niet op jou te projecteren. En mocht je hier toch aan twijfelen: neem deze brief en weet dat we ongelooflijk fier zijn op jou.


Niet zozeer omdat je dat eerste leerjaar, dat moeizaam begonnen was, op een hele mooie manier afsloot. Wel omdat we jou dit jaar echt zagen groeien als persoon.


Eerst en vooral verloor je in dit 7e levensjaar 3 van je 4 grootouders. We besloten om van bij het begin heel open te zijn hierover, tegenover jou en je broer. Het doet me enerzijds pijn te zien dat je als 7-jarige al heel goed weet wat kanker is, hoe ziekenhuizen er vanbinnen uitzien, hoe definitief de dood is. Anderzijds kon ik alleen maar verbluft toekijken naar hoe vastberaden je was om afscheid te nemen van je oma bij de begrafenisondernemer, hoe je minstens 1 keer per week iets maakt voor opa poes of een herinnering ophaalt aan tata. Dezelfde vastberadenheid toonde je toen hier op een warme junidag twee leiders van de chiro stonden met de vraag of je mee op bivak wilde - waar je niet echt iemand goed kende. Een vraag die ik, ik geef het toe, vooruitgeschoven had - tot een jaar later zelfs ;-). Je zei echter 'ja' alsof ze zouden gevraagd hadden of je een snoepje wou. Ik bleef wachten op het breekpunt, op twijfels, maar die kwamen er niet.


Op weg naar huis van de kampplaats verbeet ik de tranen. Ik voelde me een week lang geamputeerd in mijn moederhart. Maar jij, jij had er de tijd van je leven. Je kwam terug, met een extra dosis zelfstandigheid en vuile woorden - we hebben nogal werk gehad aan het ombuigen van 'pu...*meisje van plezier in het Frans* naar 'puree'.


Het is ons gelukt, het is mij gelukt. We hebben elkaar losgelaten, om elkaar nadien weer beter vast te houden. Want ik heb het gevoel dat onze band nu nog meer versterkt is. Het was alsof jij me impliciet de weg toont in het moederschap, dat je me aangaf dat het oké was. En zoals ik me al heel vaak heb bedacht in dit geweldige avontuur dat jaren geleden begon: jij leert me evenveel als ik jou.


Ondertussen zie ik de eerste tienerstreken naar boven komen. De gelpot van papa is niet meer veilig en je draait met je ogen als ik teveel zeur.

Nu al.


Puree.


Mama.
#momlife #athome #Gustiewustie

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven